YENİ MESAJ - ADANA
Çukurova Bölgesi, bereketli topraklarıyla Türkiye'nin en büyük ovalarından biri. Yoğun olarak mısır, pamuk, karpuz, soğan ve patates üretimi yapılan bu bereketli topraklar, meyve üretiminde de başta narenciye olmak üzere Türkiye'de ilk sırada yer almakta. Limon, mandalina, portakal ve greyfurt üretiminin yanı sıra şimdi de Sunar Grup bünyesinde Adana'da faaliyet gösteren NÇS firması tarafından açık alanda Japon Eriği'nin ilk hasadı gerçekleştirildi. NÇS, kalp dostu Japon Eriği'nin hasadını Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Adana Tarım il Müdürü Fikret Coşkun ve Adana Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş'in katılımı ile gerçekleştirdi. NÇS, sert ve yumuşak çekirdekli meyve üretiminde arz eksikliğini görerek bu sektörde üretime yöneldi. 2010 yılı itibariyle yaklaşık 1000 dekar arazi üzerinde yeni nesil sert ve yumuşak çekirdekli meyve çeşitlerinde profesyonel üreticilik yapan firma, bu konuda Adana'nın önde gelen üreticilerinden biri haline geldi. 1000 dekar arazide Japon Eriği, Bodur Elma, Nektarin, Şeftali, Trabzon Hurması ve Amerikan Narı yetiştiren NÇS, çok yakında erkenci nar üretimine de başlamayı planlıyor. Bu sayede Ağustos ayında taze narı tüketime sunacak.Japon Eriği, içinde yer alan potasyum tuzları ve organik asitler sayesinde arter ve diğer kan damarlarına ait sistem üzerinde uyarıcı etkiye sahip. Kansızlık ve yüksek kolestrol hastalıklarında da olumlu etkiye sahip. Japon Eriğinin böbrek taşı, ödem gut hastalığı, romatizma ve safrakesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmekte. Yapraklarının beyine olan faydaları, öksürüğü ve astım semptomlarını azaltması ve filaria cinsi kıl kurdunun vücuttan atılması gibi etkileri yüzünden, geleneksel Çin ve Japon ilaçlarında yüzyıllardır kullanılmakta. Ilıman iklimi seven ve Türkiye'de ilk örneğine 1855 yılında İstanbul'da rastlanan Japon Eriği, Türkiye'de gümüş kayısı, fil kulağı, kız saçı isimleri ile de anılıyor.