07 Nisan 2006 Cuma 00:00
322 Okunma
Dikkat edin zehirlenmeyin
Havaların ısınmaya başladığı bu günlerden itibaren birçok yiyeceğin uygun şartlarda saklanmaması sebebiyle bozularak zehirlenmelere yol açabileceği hatırlatıldı. ~|~



Türkiye Hastanesi'nde görevli Dr. Özgür Cem Musri, besin zehirlenmelerine dikkat çekerek, "Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler ve deniz ürünleri bozulma riski en yüksek gıdalar" dedi.
Dr. Musri, "Aldığımız gıdalar bize zehir oluyor. Böyle durumlarla karşılaşmamak elimizde. Yeter ki beslenme konusunda dikkatsiz davranmayalım" uyarısında bulundu.

Süt ve süt ürünlerine dikkat edilmeli
Zehirlenme vakalarının, genellikle birden fazla kişide görüldüğünü, bazen tek tek olgular, bazen yerel salgınlar (işyerleri, hastaneler, lokantalar), bazen de daha büyük çaplı salgınlar şeklinde görülebildiğini söyleyen Dr. Musri, mide asidesini azaltması ve bağırsaktaki zararsız bakterileri yok etmesi gerekçesiyle, antibiyotiklerin zehirlenmeyi kolaylaştırdığına dikkat çekti. Bu nedenle özellikle yaz aylarında, gereksiz antibiyotiklerin ve antiasit içeren ilaçların kullanılmamasını öneren Dr. Musri, "Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamasında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerinin önemli bir sorun haline gelmesine yol açıyor" diye konuştu.

Bilinçli bir tedavi süreci şarttır
Besin zehirlenmelerine genellikle bakteri türü mikroorganizmaların yol açtığını belirten Dr. Musri, "Bu bakteriler 5 ila 70 derece arasında, en çok da oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösterirler. Genellikle 5 derece ve altındaki derecelerde çoğalmazlar. Bu nedenle yaz aylarında görülme sıklığı artmaktadır. Bu etkenler ancak 70 derece ve üzerindeki ısılarda uygun süre ısıtma ve pastörizasyonla ölür" açıklamasında bulundu.

Dışkı kültürleriyle hastalığa yol açan bakteri tanısının konulması üzerine, bakteriyel enfeksiyona uygun antibiyotik tedavisine başlandığını ifade eden Dr. Özgür Cem Musri, "Ancak her besin zehirlenmesinde antibiyotik etkili değildir. Besin zehirlenmelerinin seyri, iyi bir destekleyici tedavi ve uygun antibiyotiklerle oldukça iyidir ve genellikle yan etkilere yol açmaz" açıklamasında bulundu. Dr. Musri, ishal problemi yaşayan bazı kişilerin, bağırsakların dinlenme gereksiniminde olduğu ve gıda alımının olayı kötüleştirebileceği tarzındaki yanlış bilgiler sebebiyle, beslenmenin durdurulmasının doğru bir yaklaşım olmadığını kaydederek, tam tersine harap olan bağırsak hücrelerinin çabuk toparlanması ve hastalık nedeniyle kaybedilen enerji açığının kapatılması için uygun gıdalarla beslenilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100