30 Mayıs 2012 Çarşamba 11:05
3411 Okunma
Doğal sarı renkli buğday üretildi
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, katkı maddesi kullanılmaksızın makarnaya doğal sarı rengini verecek buğday çeşidi geliştirdi. ‘Güney Yıldızı' adı verilen buğdayın ekimine başlandı. Bu yıl içinde özel sektöre satışa çıkacak ‘güney yıllık buğday çeşidini tescil ettirdi. Bunlar arasından en dikkat çekici olanı ise ‘güney yıldızı' olarak gösteriliyor. Katkılı ve zenginleştirilmiş makarnaların üretim aşamasında vitamin ve sebze tozu gibi maddeler kullanılarak makarnanın parlak, sarı ve camsı özellik alması sağlanıyordu. Bu yıl ekimine başlanan ‘güney yıldızı', içerdiği renk pigmentleri sayesinde, katkı maddesi kullanılmadan üretim yapma imkanı sunuyor. Makarna, buğday, irmik ve kuskus yapımında kullanılacak güney yıldızı, bu özelliği ile sanayiciye üretim aşamasında büyük kolaylık sağlayacak. Verimi çok yüksek Güney Yıldızı kalite ve verimlilik özellikleri ile de ön plana çıkıyor. Yaklaşık yüz santimetre uzunluğunda olan buğday, hektar başına 6 bin 550 kilogram verime sahip. Protein oranı 14.4-20.8 ile bin dane ağırlığı 42.1 gram olan güney yıldızı, diğer makarnalık buğday çeşitlerinden ayrılıyor. Hastalıklar ile kuraklık ve sulu şartlara dayanıklılık konusunda da farklılık gösteren bu çeşit için özel sektörden şimdiden talep geldiği belirtiliyor. Buğday çeşidini geliştiren merkez, yeni buğday çeşidinin bu yıl özel sektöre satışına başlamayı planlıyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100