
Sağlık Bakanlığı'nın 30 Eylül 2005 tarihinden bu yana yaptığı 8 mecburi hizmet kurasından sonra, 1170 kişi görev yerine gitmedi.
Sağlık Bakanlığı'nın bugüne kadar yaptığı ve ilkini 30 Eylül 2005'te gerçekleştirdiği 8 mecburi hizmet kurasında, ataması yapılan pratisyen ve uzman hekimlerin yüzde 83'ü aktif (3 bin 552'si pratisyen, 2 bin 181'i uzman hekim) olarak göreve başladı.
Ataması yapılan 6 bin 338 kişiden 605'i mazeret bildirerek, 565'i ise mazeretsiz görev yerine gitmedi.
Bakanlık önümüzdeki günlerde yapacağı 9'unucu hizmet kurasında ihtiyaç bulunan bölgelere 384 uzman, 185 pratisyen hekim daha atayacak.
Zorunluluk bulunuyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, göreve geldiğinin ilk yıllarda mecburi hizmeti kaldırmış, ancak 30 Eylül 2005'te mecburi hizmet kurasını yeniden gerçekleştirmişti. Akdağ, mecburi hizmetin kaldırılmasını şu sözlerle açıklamıştı: "Şu anda mecburi hizmet adıyla bilinen, bize göre cağımıza pek de yakışmayan uygulama tamamen kaldırılmıştır. Hiçbir hekimimizin mecburi hizmet gibi bir zorunluluğu yoktur. Dileyenin kura çektiği yere gidebileceğini, dileyenin de gitmeyebileceğini söyledik. Tıp fakültesinden mezun olduklarında hekimlerimiz diledikleri yerlerde çalışabileceklerdir."
Akdağ, ücret artışı sağlayarak sözleşmeli eleman yöntemiyle hekim açığı bulunan yerlerin kapatılabileceğini belirtmişti. Ancak daha sonra hekimler "uygun olmayan koşullar" ve "gittikleri bölgede gereğinden uzun kalınması ve bakanlığın o bölgelere hekim sağlayamaması" nedeniyle sözleşme imzalamamaya başladı. Bunun üzerine Bakanlık mecburi hizmeti geri getirdi.