Dünya şeker pancarına dönüyor
Türkiye 2001 yılında şeker pancarına sınırlama getirmişti oysa Londra'da yapılan şeker zirvesinde dünyanın yeniden şeker pancarına dönüş yapacağının sinyali verildi. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler 'mısır şekeri'nden vazgeçmeye başladı
05.12.2013 00:00:00
RECEP BAHAR / İSTANBULTürkiye'de 2001 yılında DSP - ANAP ve MHP Hükümeti, IMF'nin talimatlarına uyarak şeker pancarı ekimini kısıtlamıştı. Gelinen noktada çok sayıda şeker fabrikası AKP Hükümeti tarafından özelleştirilerek şeker pancarı üretimine ağır darbe vuruldu. Oysa dünyada şeker konusunda eskiye dönüş yüksek sesle konuşulmaya başlandı. 5 kıta ve 87 ülkeden şeker sektörünün temsilcileri Londra'da gerçekleştirilen iki büyük organizasyonda bir araya geldi, 3 gün boyunca şekerin geleceğini konuştu. İlk gün Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ile Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği'nin (WABCG) istişare toplantısı yapıldı. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ittifakla yeniden Yönetim Kurulu'na seçildi. Organizasyonun ikinci ve üçüncü gününde ise şeker sektörünün tarımsal üretimden sanayisine kadar tüm aktörlerinin bir araya geldiği ve 66 ülkeden yaklaşık 450 temsilcinin katıldığı Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) semineri gerçekleştirildi. Bu sene gerçekleştirilen ISO seminerinde ağırlıklı olarak görüşülen konulardan biri AB'nin şeker sektörü ile ilgili yaklaşımları oldu. Seminerin ilk gününe damga vuran iki ayrı sunumda Avrupa Birliği'nin (AB) pancar şekeri üretiminden çekilmediği ve çekilmeyeceği aksine 2000'li yıllardan önceki ihracatçı konumunu yeniden kazanmak için sektörü yapılandırdığı rakamlarla ortaya kondu. Şeker reformu ile birlikte sektörün rekabet gücünü arttırmak için AB'nin işletme ölçeklerini büyüttüğü ve rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyecek küçük işletmeleri büyük işletmeler bünyesinde kümelendirdiği vurgulandı. AB şeker pancarına ağırlık veriyorAB'nin şeker reformunu uygulamaya başladığında pancar şekerinin kamış şekerine göre üretim maliyetinin yüzde 125 fazla olduğunu belirten AB yetkilileri, 2011 yılında maliyet farkının sadece yüzde 35'e düştüğünü, 2012'de ise bu farkın daha da kapandığını tahmin ettiklerini belirtti. Önümüzdeki 7 yılda hektara pancar şekeri veriminin AB ülkelerinde yüzde 80 - 90 daha artacağını belirten yetkililer, AB şeker sektörünün kamış şekerinden daha az maliyetle üretim yapmaya hazırlandığını vurguladı. 2017'den sonraki kota uygulamasının kaldırılmasının şeker reformunun sondan bir önceki aşaması olduğunu hatırlatan AB yetkilileri, AB pancar şekeri sektörüne yönelik gümrük korumaları ve doğrudan tarım desteklerinin süreceğini de belirtti. Dünyadaki arz ve talep durumu ile sektörün geleceğinin de değerlendirildiği sunumlarda büyüyen pazarların durumu ve tüketim eğilimleri de konuşuldu. ABD mısır şekeri kullanımını terkediyorPankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şeker zirvesinde ağırlıklı olarak tüketim eğilimleri konusunda değişen hassasiyetlerin konuşulduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Mesela ABD pazarında pancar ve kamış şekerine alternatif olarak kullanılan tatlandırıcıların tüketici baskısı nedeniyle hızla gıda ve içecek sanayinde kullanımının azaldığı belirtildi. Mesela artık ürün içeriklerinde tek bir sınıflama ile şeker yazılmasına müsaade edilmediği konuşuldu. Yani alternatif tatlandırıcıların pancar şekerini çağrıştıracak şekilde genel bir ifadeyle mamul ürün ambalajına yazdıkları 'şeker' ibaresi artık yeterli görülmüyor gelişmiş ülkelerde. Ne şekeri olduğunun da belirtilmesi isteniyor. Mesela pancar şekerinin alternatifi olarak gıda sanayine giren şeker benzerlerinin modası, gelişmiş ekonomilerde artık geçti. Tüketicinin sağlık bedeli ödediği ve sadece sanayicisine kazandıran ucuz alternatif tatlandırıcı dönemi şimdi gelişmiş ekonomilerde kapanıyor. Gıdada artık başka eğilimler güçleniyor. Dünya hem ağız tadını korumak istiyor, hem de o tadın yani şekerin kaynağının sağlık için tehdit oluşturmasını istemiyor. Tüketici, hem ağız tadı hem de sağlıklı gıda için doğal şekeri yani pancar ve kamış şekerini teminat olarak görüyor."