logo
19 NİSAN 2024

Ege beşik gibi! 5.7 - 5.9 - 5.6 - ?

17.10.2005 00:00:00


SON HABERİzmir'de 5.7 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından, önce 5,9 ardından da 5,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Halk panik içinde sokaklara çıkarken, Prof. Dr. Ahmet Ercan ürkütücü açıklamalarda bulundu. Pencerelerden atlayan 30 kişi yaralandı. İzmir'de yıkıcı bir deprem yolda mı? İşte tüm ayrıntılar..

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden aldığı bilgiye göre, merkez üssü Ege Denizi olan depremin büyüklüğü 5.7 olarak ölçüldü. Deprem İzmir, çevre ilçeleri ve yakın illerde de hissedildi. Deprem nedeniyle kentte kısa süreli panik yaşandı.

İzmir halkı 5,7'lik depremin şokunu üzerinden atamamışken bu kez saat 12.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydene geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 12.46'da gerçekleşen ve merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan depremin büyüklüğü 5.9 olarak ölçüldü.

Saatler 12.55'i gösterdiğinde ise İzmir bu kez 5.6 büyüklüğünde bir depremle bir kez daha sarsıldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, saat 12.55'te gerçekleşen ve merkezüssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan depremin büyüklüğü 5.6 olarak belirlendi. Bu depremlerin arasında sayısız artçı deprem de kaydedildi.

Ö?RETİM ÜYESİ PROF. DR. AHMET ERCAN:7 DOLAYINDA BİR DEPREM OLACAK    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Foça-Karaburun ve Midilli üçgeninin 7 dolayında bir deprem üretebileceğine dikkat çekerek, "İzmir'in gerçek depremi bu olacaktır" dedi.

Ege Denizi'nde meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Ercan, ikinci sarsıntının birinci depremin artçısı olduğunu öne sürdü. Ege Denizi'nde kuzey-güney ve doğu-batı doğrultularında 2 farklı fay sistemi olduğunu anlatan Prof. Dr. Ercan, kuzey-güney doğrultusundaki fay sisteminin yaşlı bir kırılma düzeni olduğunu ve ancak 6 büyüklüğüne kadar deprem ürettiğini belirterek, "Bugünkü deprem, bu yaşlı kırık üzerinde oldu" dedi.

Doğu-batı uzantılı genç kırılma düzeninin ise 7'ye kadar deprem üretebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, "Bu, Foça-Karaburun-Midilli arasında yer alıyor. Bu yarımada, yani Foça-Menemen Yarımadası, uzaydan yaptığımız ölçümlere göre güney-batıya doğru hızla sürükleniyor. Bu bir kırılmayla sonuçlanacaktır. Bunun şu anda depremcikler biçimindeki öncü depremleri Foça-Karaburun-Midilli üçgeninde oluşuyor. Burası 7 dolayında bir deprem üretecektir. İzmir'in gerçek depremi bu olacaktır" şeklinde konuştu. OLASI BİR DEPREMDE YIKILABİLECEK YERLERSeferihisar'da gerçekleşen depremin, İzmir'in içinde olmadığı için çok hasar yapmadığını anlatan Prof .Dr. Ercan, "Bu, İzmir'in yıkım yapma açısından en alt eşikteki depremidir. Ama küçümsenmeyecek bir depremdir. Orta büyüklükte deprem diyoruz" dedi. Ancak diğer kırılma hattındaki depremin İstanbul depremi gibi beklenmesi ve önlem alınması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Ercan, İzmir'in zemini sağlam olmasına rağmen, kötü yapıların bulunduğu Kadifekale, Tepecik, Bayraklı ve Şirinyer'in olası bir depremde büyük yıkıma uğrayabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti: "Buralar, bir İzmir depreminde yıkılacaktır. Buraların aynı İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi gibi deprem gelmeden yıkılması ve taşınması gerekiyor. Bu hemen yapılabilir. İzmir'de en acil olan yer burasıdır. Kadifekale, Tepecik İzmir'in göbeğidir. Yani İzmir'in en çok yıkımı göbeğinde olacak. Buraları ayrıca arkeoloji ve turizm sahasıdır. Bu bölgeyi bizim kurtarmamız gerekiyor. İzmir'de de İstanbul'daki gibi aciliyet var. Bu söylemiş olduğum üçgen içinde, Foça-Karaburun-Midilli üçgeni içinde deprem her an olabilir." PROF. DR. IŞIKARA: DİKKATLİ OLMAK LAZIMAfete Hazırlık Derneği (AHDER) Genel Başkanı ve BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise sabahki depremin ardından aynı yerde daha büyük bir deprem gerçekleşmesine ilişkin, "Aynı yerde üst üste deprem olması ilginç. Bunu bir süre takip etmekte ve dikkatli olmakta fayda var" dedi. Türkiye'de her 1-1.5 ayda bir bu büyüklükte depremlerin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, bunları olağan karşılamak gerektiğini vurgulayarak, "Bu, Türkiye'nin deprem gerçeğinin bir yansıması. (Deprem olacak mı?) sualini sormak yerine (deprem olacak) gerçeğini kabul edip, korunma kültürü bilincini yaygınlaştırmalıyız" şeklinde konuştu.

PROF. DR. EZEN: İZMİR'DE BÜYÜK DEPREM OLMAZSismoloji alanında çalışmaları da bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülben Ezen de, bugün meydana gelen depremlerin 10 Nisan 2003 tarihindeUrla'da Seferihisar yakınlarında oluşan 5.6'lık depremin olduğu yere yakınlığına işaret ederek, şöyle konuştu: "Bunlar aynı rejimin karakteri olarak üretilen depremler. Farklı bir şey değil. Bir kere bunu zihinlere açıklayıcı bir şekilde söylemeklazım. Derinliğin ve coğrafi mesafenin bu kadar yakın olması, bu depremi üreten rejimin 2003'deki depremle aynı karakterde olduğunu gösteriyor. Peki ne bekleyeceğiz? Yine aynı şeyleri bekleyeceğiz. 2003'deki depremdeki artçıların karakteri neyse, buradaki artçıların karakteri de aynı olacak. Genel olarak İzmir ve civarındaki son 50 yıldaki depremlere baktığımızda, buradaki depremlerin ortalama büyüklüğü 5.7'dir. Bir aralık vererek söylersek, 5-6 arasındaki depremler İzmir'in tipik depremsellik büyüklüğüdür."

PROF. ZEKİ TUTKUN: ENDİŞEYE GEREK YOK

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Tutkun, "Ege Denizi'nde zaman zaman yaşanan depremlerden birini hissediyoruz. Endişeye gerek yok" dedi.

Prof. Dr. Tutkun, yaptığı açıklamada, Ege Denizi'ndeki depremin Çanakkale'de de hissedildiğini söyledi. Ege Denizi'nde, belirli aralıklarla farklı büyüklüklerde depremleryaşandığını, ancak bu depremlerin Çanakkale'yi etkileyen deprem hattı üzerinde olmadığını ifade eden Prof. Dr. Tutkun, şunları kaydetti: "Ege Denizi'nde zaman zaman yaşanan depremlerden birini hissediyoruz. Endişeye gerek yok. Ege Denizi'nde bir enerji birikimi var. Daha büyük kayıpların yaşanmaması için bu enerjinin küçük sarsıntılarla azalması gerekiyor." Öte yandan, Çanakkale'de hissedilen depremin ardından vatandaşların ev ve iş yerlerini terk ederek sokaklara çıktığı gözlendi.

DEPREMLER AYNI FAY SİSTEMİNDE

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Ege Denizi'nde meydana gelen iki depremin aynı fay sisteminden kaynaklandığını bildirdi.

Kalafat,  yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde aktif fay sistemlerinin bulunduğunu kaydederek, zaman zaman bölgede olan depremlerin bir dizi şeklinde seyrettiğini belirtti.

Bu depremlerin bir müddet daha devam edeceğini ifade eden Kalafat,ancak bu konuda zaman verilemeyeceğini söyledi.Kalafat, "İki deprem de aynı fayların neticesi. Bu bölgede olan faylar, yakın tarihe bakıldığında büyük depremler üretmiyor. Ama bu bir doğa olayı. Kesin bir şey söylemek doğru değil" dedi.

İki deprem arasındaki mesafenin boylamda 5 kilometre olduğunu kaydeden Kalafat, aynı bölgede birçok aktif fay bulunduğunu sözlerine ekledi.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ; PENCERELERDEN ATLAYAN 30 KİŞİ YARALANDI; 1'İ A?IRİzmir'de saat 12.46'da meydana gelen v emerkez üssü Ege Denizi Seferihisar açıkları olan 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında, İzmir'de ve ilçelerinde vatandaşlar sokağa çıktı. Panik nedeniyle ilk belirlemelere göre yüksekten atlayan 30 kişinin yaralandığı öğrenildi.

İzmir'de yaşanan depremler sırasında yüksekten atlayarak yaralanan yaklaşık 30 kişi, hastanelere başvurdu.

Ege Üniversitesi Acil Servisi'ne, yüksekten atladığı için el ve ayak bilekleri kırılan 3 kişi ile 1999 Marmara Depremi'nde Kocaeli'nde bulunan ve panik atak krizi geçiren bir kişi başvurdu. Aynı şekilde yaralanan 3 kişinin Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 20 kişinin de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldiği belirtildi. İzmir'de 5. kattan atlayan bir vatandaşın durumunun ağır olduğu, Urla İlçesi'nde de balkondan ve pencereden atlayarak yaralanan 3 kişinin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı bildirildi. Kalp krizi geçiren bir vatandaşın da tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

OKULLAR YARIN DA TATİL TATİL

Öğrencilerin ilk sarsıntıdan sonra evlerine gitmesinin ardından İzmir Valiliği de öğlen saatlerinde okullarda eğitime ara verilmesine karar verdi. İzmir'deki ilk ve orta dereceli okullarda, yarın da eğitime ara verileceği açıklandı. İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, meydana gelen depremin artçılarının devam etmesi nedeniyle okulların yarın da tatil edildiği belirtilerek, öğrenci ve öğretmenlerin bir gün izinli sayılacakları kaydedildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde deprem nedeniyle izinlerin kaldırıldığı ve 24 saat esasına göre çalışma düzenine geçildiği belirtildi. Kentte kablolu ve cep telefonuyla iletişim sağlıklı şekilde sağlamıyor.  İzmir'deki şirketlerin büyük bölümü çalışanlarını evlerine gönderdi. Vatandaşların evlerine girmediği, parklarda ve açık alanlarda beklediği görülüyor.

İZMİR TEYAKKUZ HALİNDE

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, meydana gelen depremlerden sonra can ve mal kaybına ilişkin bir bilginin kendisine ulaşmadığını, kentte sivil savunma adına alınması gereken her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Vali Köksal, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kriz Merkezi'ni, sabah saat 08.45'te meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi olan 5.7'lik depremden sonra toplantıya çağırdığını, bütün ekiplerin görev başında olduğunu söyledi. Başbakanlık Acil Kriz Merkezi ile bağlantılı çalıştıklarını ve hertürlü bilginin Ankara'ya anında bildirildiğini kaydeden Vali Köksal, Afet İşleri Genel Müdürü ile de sık sık görüştüğünü aktardı. Depremlerden sonra bağlı kaymakamlar ile irtibata geçtiğini, jandarma ekiplerinin de telefon bağlantısı kurulamayan bölgelere bizzat giderek ulaştıklarını belirten Oğuz Kağan Köksal, "Şimdiye kadar can ve mal kaybına ait bir bilgi ulaşmadı. Bazı binalar da küçükçatlaklar oluşmuş" dedi. Sivil savunma adına alınması gereken her türlü tedbirin alındığını ifade eden Vali Köksal, Boğaziçi Üniveristesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün de Ege Denizi'nin kendine özgü yer yapısı bulunduğunu ve sarsıntıların devam edebileceğini açıkladığını bildirdi.
Beşiktaş 5 maç sonra kazandı
Galibiyet Serdar Topraktepe yönetiminde geldi
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk
İran'dan saldırıya ilişkin açıklama geldi
'3 mini İHA saldırısı püskürtüldü'
Beşiktaş 5 maç sonra kazandı
Galibiyet Serdar Topraktepe yönetiminde geldi
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk
İran'dan saldırıya ilişkin açıklama geldi
'3 mini İHA saldırısı püskürtüldü'

Tokat depreminde 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı

Tokat'ta incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, "Şu ana kadar alınan 500 ihbardan 50 yapı incelendi, 5 yıkık, 15 de ağır hasarlı yapı tespit edildi" dedi.
19.04.2024 16:34:00
İhlas Haber Ajansı
Tokat depreminde 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
Tokat depreminde 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Tokat'ta 5.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu'na deprem hasarı hakkında bilgi verdi. İlçe hükümet konağı önünde gazetecilere açıklama yapan Tuzcuoğlu, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız olarak da Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki beyin hemen talimatlarıyla biz de kendi bakanlığımızın çalışmaları açısından her türlü önlemi, tedbiri ve gayreti ortaya koyduk. Arkadaşlarımızı çok hızlı bir şekilde bölgeye sevk ettik. Gerek çevre illerden buraya transfer ettiğimiz teknik arkadaşlarla, gerekse bakanlık merkezinden buraya yönlendirdiğimiz teknik ekiplerimize, hasar tespit ekiplerimizle birlikte gerek Yozgat ve Tokat'ta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda 20 ekip 50 teknik personelle birlikte bu çalışmalarımız yürüyor, ihtiyaç halinde yine Sayın Valimizin, yine AFAD'ımızın koordinasyonunda teknik ekip sayılarımızı arttırabiliriz. Birkaç gün içerisinde de inşallah bu bölgedeki tüm hasar tespitlerini de tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.

"Ağır hasar 99 öncesi yapılan binalarda"

Tuzcuoğlu yaptıkları incelemede depremde ağır hasar alan binaların 1999 yılı öncesi yapılan binalar olduğuna dikkat çekerek, "Gerek Tokat'ta gerek Yozgat'ta baktığımız zaman ağırlıklı olarak hasar gören yapıların yine 1999 öncesi binalar olduğunu tespit ediyoruz. Bunların çoğunluklu olarak 40-50 yıl öncesine ait kerpiç yapılar, yığma yapılar, mühendislik ve fen hizmetlerinden yoksun olan yapılmış olan binalar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ülkemiz bir deprem bölgesidir. Gerek kuzeyden geçen fay hatları, gerek Doğu Anadolu ve güneyden geçen fay hatları, gerekse Ege ile Ege'deki fay hatlarını göz önüne aldığınız zaman ülkemizin tamamı çok önemli bir deprem bölgesi oluyor. Himalayalar'dan Alp'lere kadar uzanan bu hat içerisinde bizim ülkemiz depremsellik açısından, risk açısından beşinci ülke konumunda. Öyle olunca muhakkak suretle biz yapılarımızı sağlam, sıkı ve mühendislik hizmetleri çerçevesinde inşa etmek zorundayız. Depremden çok fazla bir şey olmayabilir. Ama yapılarımız eğer ona dayanaklı değilse o zaman maalesef istenmeyen tablolarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.

"500 ihbar geldi, 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı"

Tuzcuoğlu, depremin ardından 500'e yakın ihbar alındığını ifade ederek şunları söyledi:

"Değerli arkadaşlar Tokat ilimizde bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarda 500 ihbar aldık şu ana kadar. Bu ihbarların sayısı artabilir. Özellikle şu anda hemşehrilerimizin bir kısmı evlerine giremiyorlar. Bunlar giriş yapmaya başladıkları zaman muhtemeldir ki orada birtakım ihbarlar da alınacak. Bu ihbarların sayısı artabilecek ve biz de yapılan her türlü ihbara teknik ekiplerimizle beraber hemen gidip yerinde inceleme, araştırma ve neticelerimizi ortaya koyacağız. Şu ana kadar incelenen 50 yapıdan 5 tanesi yıkık görünüyor. Yine 15 tane ağır hasarlı yapı görünüyor. Az önce de bahsetmiş olduğum gibi bunların büyük çoğunluğu yine kerpiç işte yığma yapılar. Mühendislik hizmetinden yoksula yapılmış olan yapılar. Diğerlerini de yine en kısa sürede tamamlamış olacağız. Kamu binalarımızla alakalı bir hasar görünmüyor. Bu sevindirici bir şey. Aslında depremle alakalı bizi en çok teselli bulduran konu bir can kaybı olmaması."

Bakan Koca: Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz

"Önümüzdeki günlerde kademeli şekilde tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz." 
19.04.2024 16:30:00
Haber Merkezi
Bakan Koca: Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz
Bakan Koca: Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Önümüzdeki günlerde kademeli şekilde tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlığın ilgili birimleri ve hastanelerin yöneticileriyle yaptıkları toplantılarda Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki sorunları temel faktörleriyle ele aldıklarını belirtti.


Randevu bulmakta yaşanan sıkıntıları çözmek için yaptıkları çalışmalardan önemli sonuçlara ulaştıklarını aktaran Koca, "Önümüzdeki günlerde kademeli şekilde tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Randevu sorununa karşı hem vatandaşları hem de hekimleri memnun edecek bir çözüm oluşturduklarını belirten Koca, şunları kaydetti:

"Öncelikle iptal edilmeyen randevulardan kaynaklanan, kullanılamayan kapasitemizi diğer vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Bu kapsamda, gelemeyeceği randevuyu iptal etmeyen vatandaşlarımız söz konusu durumun ilkinde 15 gün içerisinde aynı branşa randevu alamayacak. Aynı şekilde randevusuna ikinci kez gelmediğinde 15 gün içerisinde tüm branşlardan randevu alamayacak. Son dakika iptalleri nedeniyle atıl kapasite oluşmaması için randevu iptal süresini, en geç bir önceki gün saat 23.59'la sınırlandırıyoruz. İptal edilen randevular yerine, muayene saatinden 1 saat öncesine kadar yeni randevu verebileceğiz. Böylelikle daha fazla hastamızın randevu almasını ve kapasitenin verimli kullanılmasını sağlamış olacağız."

İliç'te bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi

19.04.2024 12:15:00 / Güncelleme: 19.04.2024 12:19:14
AA
İliç'te bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
İliç'te bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, maden sahasındaki arama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Kazanın gerçekleştiği 13 Şubat'tan bu yana arama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini anımsatan Bayraktar, "Erzincan İliç'te maden sahasında meydana gelen heyelanda ilk günden bu yana aralıksız olarak devam eden arama çalışmaları neticesinde bu sabah bir işçi kardeşimize daha ulaştık. Kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Tüm canlarımıza ulaşana kadar yoğun çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, 5 Nisan'da da İliç'te maden ocağında toprak altında kalan bir işçinin naaşına ulaşıldığını bildirmişti.

Cenaze Adnan Keklik'e ait

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, AA muhabirine, Sabırlı Deresi bölgesinde ulaşılan cenazenin Adnan Keklik'e ait olduğunu belirterek, aileye başsağlığı diledi.

Aydoğdu, bölgedeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında 9 kişi kaybolmuş ve 5 Nisan'da işçilerden Uğur Yıldız'ın cenazesine ulaşılmıştı. 

Türkiye nüfusunun yüzde 26'sı çocuk

Türkiye'nin, geçen yıl sonu itibarıyla 22 milyon 206 bin 34 olarak belirlenen çocuk nüfusu, ülke nüfusunun yüzde 26'sını oluşturdu
 

 
19.04.2024 10:34:00 / Güncelleme: 19.04.2024 10:43:28
AA
Türkiye nüfusunun yüzde 26'sı çocuk
Türkiye nüfusunun yüzde 26'sı çocuk

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin çocuk istatistiklerini açıkladı.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi iken bunun 22 milyon 206 bin 34'ü çocuk olarak kayıtlara geçti.

Çocuk nüfusun yüzde 51,3'ünü erkek, yüzde 48,7'sini kız çocuklar oluşturdu.

Birleşmiş Milletler tanımına göre, 0-17 yaş grubunu içeren çocuk nüfus, 1970 yılında toplam nüfusun yüzde 48,5'ini oluştururken bu oran 1990'da yüzde 41,8 ve 2023'te yüzde 26 oldu.

Nüfus projeksiyonlarına göre, çocuk nüfus oranının 2030'da yüzde 25,6, 2040'ta yüzde 23,3, 2060'ta yüzde 20,4, 2080'de yüzde 19 olacağı öngörüldü.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin çocuk nüfus oranları incelendiğinde, 2023'te çocuk nüfus oranının AB ortalaması yüzde 18 oldu.

AB üye ülkeleri içinde en fazla çocuk nüfus oranına sahip ülkeler sırasıyla yüzde 23,4 ile İrlanda, yüzde 21,1 ile Fransa ve yüzde 20,9 ile İsveç olarak kaydedildi.

Çocuk nüfus oranının en düşük olduğu ülkeler ise sırasıyla yüzde 15,1 ile Malta, yüzde 15,4 ile İtalya, yüzde 15,9 ile Portekiz olarak belirlendi.

Türkiye'nin çocuk nüfus oranının AB'ye üye ülkelerden daha yüksek olduğu görüldü.

 

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.