23 Eylül 2002 Pazartesi 00:00
462 Okunma
Ekmeğeyılda yüzde 32 zam

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ''ekmeğe bir yıldır zam yapmıyoruz'' açıklamasına karşın, Türkiye genelinde ortalama ekmek fiyatı, Eylül ayı itibariyle son bir yıldır ortalama yüzde 32 arttı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Eylül ayında Türkiye genelinde 684 bin 716 lira olan bir kg ekmeğin satış fiyatı, bu yıl Ağustos ayında ortalama 910 bin 574 liraya yükseldi. Aynı dönemde, 50 kg'lık bir çuval unun fiyatı da, ortalama 18 milyon 729 bin liradan 24 milyon 764bin liraya çıktı. Bu dönemde un fiyatlarındaki artış da yüzde 32 oldu.

Geçen yıl Eylül ayında, Türkiye genelinde, ekmek en pahalı Ankara,İstanbul, Antalya ve Bolu'da, kilosu 1 milyon liraya satılırken, en ucuz ekmeği kilosu 400 bin liraya Tokatlılar yedi. Bu yıl Ağustos itibariyle, ekmek en ucuz Amasya'da, en pahalı Şanlıurfa'da satıldı. Ağustos'da, bir kg ekmek, Amasya'da 666 bin 667 liraya,~|~ Şanlıurfa'da 1 milyon 250 liraya satıldı. Türkiye genelinde ortalama ekmek fiyatı, yılbaşından bu yana, yüzde 5, un fiyatı ise yüzde 14 arttı. Geçen yıl Aralık ayında 864 bin307 lira olan 1 kg ekmeğin ortalama fiatı, Ağustos'ta 910 bin 574 liraya, bir çuval unun fiyatı da 21 milyon 571 bin liradan 24 milyon 764 bin liraya yükseldi. Ağustos itibariyle, Türkiye'deki illerin 39'unda, ortalama 910 bin574 bin liranın altında, 42 ilde ise ortalama fiyatın üzerinde fiyatlaekmek satıldı. Ankara, Antalya, Bolu ve İstanbul'da Geçen yıl Eylül ayından beri ekmeğin kg satış fiyatının değişmeyerek 1 milyon lirada kaldığı belirlendi. Manisa'da da ekmeğin kg fiyatı, bir yıldır 800 binlira. Ancak, özellikle büyük şehirlerin merkez ilçelerinde bile, rekabet nedeniyle farklı fiyatlar uygulanabiliyor.

Fiyat belirlemede rekabet daha etkili
Ekmeğin fiyatının, maliyet dışında, ildeki rekabet ve üretim şartlarına, talebe göre değiştiğine işaret eden yetkililer, belediyelerin ekmek ürettiği ya da fırın sayısı fazla olduğu için rekabetin yüksek folduğu illerde, ekmek fiyatlarındaki artışın daha sınırlı olduğuna işaret ettiler. Ayrıca illerdeki genel gelir seviyesi, ekmek tüketim alışkanlığı, evde ekmek yapılıp yapılmaması da ekmeğin fiyatını ve rekabet şartlarını etkiliyor.

Fiyatın belirlenmesinde esnaf odalarının karar almasına karşın, fırınların bu karara uymaması nedeniyle rekabet yaşanıyor ve ilan edilen fiyatın altında fiyatlarla satış yapılıyor. Belediyelerin ekmekürettiği yerlerde ise ''belediye ekmeğinin fiyatı'' fiyat ve rekabet şartlarının belirlenmesinde önemli bir unsur oluyor. Diğer taraftan, ekmek üretiminde kullanılan unun kalitesi de fiyatların değerlendirilmesinde yanıltıcı oluyor. Bazı illerde, yüzde 65, bazı illerde yüzde 75 randımanlı undan bazı illerde ise daha düşük kaliteli undan ekmek yapılıyor. Bu nedenle aynı gramajda ekmek aynı fiyata satılsa bile, düşük kalitede undan yapılan ekmeği alan tüketici, daha pahalıya ekmek yemiş oluyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121