Bu haber kez okundu.

Ekmek tartışması alevlendi

RECEP BAHAR / İSTANBUL

Türkiye\'de obeziteye bağlı tansiyon, diyabet gibi sağlık sorunları yoğunlaşınca beslenme tartışmaları alevlendi. Hatta duruma Başbakan Edoğan bile el attı. İlk öne çıkan ürün ise halkımızın beslenmesinin bazı yörelerde ve evlerde neredeyse yarısını teşkil eden ekmek oldu. Yeni tebliğler \'tam buğday ekmeği\'ni salık veriyor ancak bu ekmek türleri, beyaz ekmeğe oranla daha pahalı. Peki, fiyatların düşmesi için ne yapılması gerekiyor. Bu ve benzeri soruları Türkiye\'de ninelerimiz ve annelerimizden sonra ilk kez \'tam buğday ekmeği\'ni 1999\'da üreten Doygun Ekmek\'in Pazarlama Müdürü Burcu Özcan\'a yönelttik. Özcan, \"ekmekteki kepek oranı\"nın artırılmasıyla başlayan tartışmaları değerlendirdi. 

Buğdayın tamamını kullanmak mümkün

Normal koşullarda 100 kilogramlık buğdaydan önceden 55 kilogram un elde edildiğini ifade eden Özcan, \"Yeni düzenlemeyle birlikte 100 kilogram undan 65 kilogram ekmeklik buğday unu elde edilecek. Son tebliğde yer aldığı gibi, tam buğday ekmeği için gerekli unda ise bu oran yüzde 98\'e çıkıyor. Neredeyse fire tamamen ortadan kalkıyor. Tam buğday unu Türk damak tadına da uygun... Bunu yemeye başlayanlar, beyaz ekmekten ekmek tadı alamamaya başlıyor\" dedi. Aslında \'tam buğday unu\'nun tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Özcan, Doygun Ekmek\'in Türkiye ayağında yer aldığı Avrupa Birliği\'nin 2005-2010 yılları arasında yürüttüğü projeye göre tam tahıllı ekmek insan sağlığı açısından çok yararlı olduğunun, akabinde Sağlık Bakanlığı\'nın 2011 yılında yaptığı araştırmada da tam buğday unundan yapılan ekmeğin kalp hastalıkları riskini yüzde 30 azalttığının ortaya çıktığını ifade etti. \"Tam buğday ekmeği aslında prebiyotiktir\" diyen Özcan, şunları söyledi: \"Tam buğday ekmeği, bağırsak sisteminde bulunan zararlı mikroorganizmaların dışarı atılmasını kolaylaştırıyor ve faydalı olan besinlerin emilmesini arttırıyor. Hem sindirim sisteminin düzenli çalışmasını, hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Obezitenin önlenmesi, kansere yakalanma riskinin azaltılmasında da etkili olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla hem ekonomik, hem de sosyal boyutu vardır. Türk insanı enerjisinin yüzde 55- 60\'ını karbonhidratlardan alıyor. Ekmeğin buradaki payı yüzde 50\'lilere kadar çıkıyor. Küçücük buğday tanesinin içinde inanılmaz enerji ve protein kaynağı vardır. Ekmeğin kabuk kısmı lif kaynağıdır. Ruşeyminde ise mineraller, vitaminler ve antioksidanlar var. Dolayısıyla buğdaydan  tümüyle faydalanmak gerekiyor.\"

Halkımızın beyaz ekmekten kepekli ya da tam buğday ekmeğine geçişinin kolay olup olmayacağı şeklindeki sorumuz üzerine Burcu Özcan, yeni yasal düzenlemelerin kısa sürede etkili olmasının söz konusu olmadığını dile getirerek, \"Bunun başlıyor olması da sevindirici. Tam buğday ekmeğine geçiş olursa, yılda 1.6 milyon ton buğdayı da tasarruf ederiz. Zira Türkiye\'de günde 6 milyon, yılda 2 milyar ekmek çöpe gidiyor\" dedi.

Marketlerden son kullanma tarihi yaklaşan ekmekleri iade aldıktan sonra bunları galete ununa  dönüştürdüklerini ifade eden Özcan, ekmeği hiçbir şekilde israf etmediklerini dile getirdi.

Tam buğday ekmeği neden pahalı?

Kepekli ve tam buğday unundan yapılan ekmeğin beyaz ekmeğe göre neden pahalı satıldığı sorumuza ise Burcu Özcan, şu şekilde cevap verdi: \"Temmuz ayında ekmek tebliği çıkmıştı.  Orada kepek oranları belirlenmişti. Fırınlar tuz oranına riayet ediyor ama kepek oranlarına etmiyor. Fırıncılar uncuları, uncular ise fırıncıları suçluyor. Son tebliği ise una bir standart getiriyor. Tam buğday ekmeğinde fiyatların yüksekliği ise \'arz-talep\'ten kaynaklanıyor. Bu unu üreten fabrika sayısı talep yetersizliği nedeniyle çok sınırlı... Unu depolama şansları olmadığı için sınırlı üretmek zorunda kalıyorlar çünkü tam buğday ununda ruşeym var, bir süre sonra ruşeym unu acılaştıyor. Dolayısıyla fabrika kendisine gelen talep kadar üretmek zorunda… Tüketici talep etmeye başlarsa, bu durum fiyatlara da yansıyacaktır. Tam buğday unu, beyaz undan daha pahalı neticede...\"

Doygun Ekmek, \'tam buğday ve tam çavdarlı\' ekmeklerinde katkı maddesi kullanmıyor. Tam çavdar ekmeğinin yüzde 30\'unu çavdar unu, yüzde 70\'ini ise tam buğday unu oluşturuyor. Ancak şirketin ürettiği bazı ürünlerde bitkisel kökenli katkı maddeleri kullanılıyor. Doygun Ekmek, satışının  yüzde 20\'sini Amerikan, Alman hastaneleri gibi kurumlara yapıyor.

Ambalajlı ekmeğin pazar payı yüzde 1

Doygun Ekmek Pazarlama Müdürü Burcu Özcan, ambalajlı ekmeğin pazarlanması sorunlarına da değinerek, \"Sonuçta ekmek satıyoruz. Önemli satış noktalarına girmek kolay değil. Bu alanda rekabet yoğun, dolayısıyla şartlar kolay değil. Hem kaliteyi korumak, hem de rekabet edebilmek derin bir tecrübe gerektiriyor\" dedi. Avrupa\'dan farklı olarak Türkiye\'de açık ekmek tüketiminin yaygın olduğunu ifade eden Özcan, şöyle konuştu:\"Paketli ekmekte büyüme oranı yüzde 24\'lerde seyrediyor. Paket ekmekte artış oranı açık ekmeğe göre daha hızlı ilerliyor. Biz ekmeğimizi sadece İstanbul\'da satıyoruz ve dışına çıkmayı düşünmüyoruz. Özellikle çalışan aileler tercih ediyor. Paketli ekmek dilimlendiği için israf da yüzde 50 azalmış oluyor. Avrupa\'da insanlar ekmeği derin dondurucuda saklıyor ve yiyeceği kadar alıyor. Hem tazeliğini koruyor, hem de besin değerini kaybetmiyor. Biz de Türk toplumu olarak buna yönelmemiz gerekiyor. Yapılan bir araştırmaya göre, bizim insanımız \'sıcak ve taze\' ekmeği tercih ediyor. Hijyenik olması arka sıralarda geliyor!\" Türkiye\'de 27 milyar TL\'lik bir ekmek pazarı olduğunu ifade eden Özcan, paketli ekmek pazarı büyüklüğünün 250 milyon TL (yüzde  1\'den daha az) olduğunu dile getirdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.