Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde etin kilosunun Kurban Bayramı'na kadar 30 TL'yi aşacağını belirtti.
Türkiye Kasaplar Federasyonu, koyunculukla ilgili yaşanan sorunlar ve et fiyatlarının son zamanlarda aşırı şekilde artması üzerine hazırlanan 'Koyunculuk Raporu'nu TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı, siyasi partiler ve TOBB'a gönderdi. Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ, Mayıs 2009'dan bugüne kadar özellikle kuzu ve koyun eti fiyatlarında yüzde 70'i aşan bir artış yaşandığını söyledi. Etteki bu aşırı fiyat artışının Kurban Bayramı'na kadar devam etmesi halinde zam oranının yüzde 100'ü aşacağını kaydeden Yalçındağ, "Bu gidişle özellikle kuzu eti geleneksel mutfak kültürümüzün dışında kalacaktır. Bu fiyat artışları sadece müşteri - kasap ilişkisiyle sınırlı değildir. Yemek sektöründe faaliyet gösteren köfteci, kebapçı ve lokantacı gibi 100 binin üzerindeki işletmeyi ve bu işletmelerdeki yüz binlerce çalışanı da bu kriz ortamında olumsuz etkileyecektir. İşsizliğin yüzde 14'lere vardığı bu kriz ortamında bu sayının daha da artmaması için konuya ilişkin gerekli makamlarca acil tedbir alınmasını istemekteyiz" dedi.
Hayvan sayısı yarı yarıya azaldıTÜİK verilerine göre 1990 yılında küçükbaş hayvan sayısının 40 milyonun üzerinde olduğunu söyleyen Yalçındağ, "19 yıl içerisinde küçükbaş hayvan sayımız yarı yarıya inerek, bugün 20 milyonun çok altına inmiştir. Kuzu eti fiyatlarındaki bu artış büyükbaş hayvan ve tavuk eti fiyatların da olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
Türkiye Kasaplar Federasyonu, koyunculukla ilgili yaşanan sorunlar ve et fiyatlarının son zamanlarda aşırı şekilde artması üzerine hazırlanan 'Koyunculuk Raporu'nu TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı, siyasi partiler ve TOBB'a gönderdi. Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ, Mayıs 2009'dan bugüne kadar özellikle kuzu ve koyun eti fiyatlarında yüzde 70'i aşan bir artış yaşandığını söyledi. Etteki bu aşırı fiyat artışının Kurban Bayramı'na kadar devam etmesi halinde zam oranının yüzde 100'ü aşacağını kaydeden Yalçındağ, "Bu gidişle özellikle kuzu eti geleneksel mutfak kültürümüzün dışında kalacaktır. Bu fiyat artışları sadece müşteri - kasap ilişkisiyle sınırlı değildir. Yemek sektöründe faaliyet gösteren köfteci, kebapçı ve lokantacı gibi 100 binin üzerindeki işletmeyi ve bu işletmelerdeki yüz binlerce çalışanı da bu kriz ortamında olumsuz etkileyecektir. İşsizliğin yüzde 14'lere vardığı bu kriz ortamında bu sayının daha da artmaması için konuya ilişkin gerekli makamlarca acil tedbir alınmasını istemekteyiz" dedi.
Hayvan sayısı yarı yarıya azaldıTÜİK verilerine göre 1990 yılında küçükbaş hayvan sayısının 40 milyonun üzerinde olduğunu söyleyen Yalçındağ, "19 yıl içerisinde küçükbaş hayvan sayımız yarı yarıya inerek, bugün 20 milyonun çok altına inmiştir. Kuzu eti fiyatlarındaki bu artış büyükbaş hayvan ve tavuk eti fiyatların da olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.