20 Ekim 2010 Çarşamba 00:00
291 Okunma
?Et' işi ithalatçının ?insaf'ına kaldı!
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Aydemir, et fiyatlarını dengelemek amacıyla kasaplık, besilik ve taze soğutulmuş et ithalatına izin verilmesine rağmen ateşi düşmeyen et fiyatları konusunda ithalatçılar için 'el insaf!' dedi ~|~

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir; kasaplık, besilik ve ithal kırmızı et izni verdikleri ithalatçıları et fiyatları konusunda insaflı olmaya çağırarak, "Açgözlülüğe gerek yok... Aşırı kar hırsıyla, piyasadaki etin ateşinin, fiyatının düşmemesine neden oluyorlar" dedi.
Aydemir, yapılan ithalata rağmen düşmeyen et fiyatlarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Türkiye'ye kırmızı ve kasaplık ile besilik hayvan yeterince geldiğinde fiyatlarda yaşanan ateşin düşeceğini belirten Aydemir, ithalatçı firmalardan uyguladıkları fiyatlar konusunda kanaatkar davranmalarını istedi. "Yani ucuza mal ettiği bir eti aşırı karla, Türkiye'nin şu anda bulunan karkas fiyatlarıyla satmaya kalkmasın. Biraz kanatkar olsunlar" dedi.

Açgözlü davranıyorlar

İthalatçı firmaların kırmızı eti çok yüksek karla satmak yerine optimal karla veya Et Balık Kurumu (EBK) fiyatlarının biraz üzerinde, kabul edilebilir bir rakamdan satmaları gerektiğini belirten Aydemir, kırmızı et fiyatının bir türlü düşmemesinden ithalatçı firmaların yüksek kar hırsının etkili olduğunu söyledi. Aydemir, şunları kaydetti: "Kasaplık, besilik ve ithal kırmızı et izni verdiğimiz ithalatçılardan biraz bu konuda insaflı davranmalarını rica ediyorum. Bununla ne demek istiyorum? Onlardan lütfen biraz kanaatkar olmalarını, yani çok yüksek karlar beklemeden, EBK gibi olmasa bile, Et Balık fiyatlarının biraz üzerinde karkaslarını, hayvanlarını pazarlamalarını istiyorum. Aç gözlülüğü gerek yok. Yani yeterince kar yaptıktan sonra aşırı kar hırsıyla, piyasadaki etin ateşinin, fiyatının düşmemesine neden oluyorlar. Biz fiyatların biraz daha uzun sürede düşeceğini göreceğiz. Çünkü yeterince ithal et gelecektir. Yeterince kasaplık ve besilik, damızlık gelecektir. Zaten son günlerde Türkiye'ye külliyetli miktarda et girmeye başladı." Aydemir, ithalatçıların kırmızı eti yüzde kaç karla sattıkları konusunda bir değerlendirme yapmak istemediğini kaydetti.
Bu durumda ithalat yapmanın herhangi bir esprisinin kalıp kalmadığına ilişkin soruya Aydemir, "Esprisi kalmıyor değil. Arz açığını giderirsen fiyatlar düşer. Bu daima böyledir. Soğan pahalanır. Niye? Soğan açığı vardır. Soğan üretimi artınca fiyatlar birden düşer. Kırmızı etin fiyatı da bu açığın giderilmesi suretiyle düşecektir. Onlar o karı da bulamayacaktır. Optimal, uygun, kabul edilebilir karlara lütfen razı olsunlar" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100