Hükümet et ithalatıyla fiyatları düşürmeyi planlıyordu ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Besiciliğin önemli merkezlerinden Konya'da karkas etin fiyatı nisan ayında başladığı düşme eğiliminden sonra şimdi artmaya başladı
Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden Konya'da Karkas etin fiyatı, nisan ayının sonunda başladığı düşme eğiliminin ardından ilk kez yükselerek 12,5 liradan 14 liraya çıktı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden olan Konya'da, toptan Karkas et (yağlı) kesim fiyatının, ithalatın başlamasıyla birlikte geçen ayın sonunda 12,5 liraya kadar düştüğünü anımsattı. Ancak toptan et fiyatlarındaki bu düşüşün kasaptaki et fiyatlarına yansımadığını savunan Karabulut, son günlerde Karkas et fiyatının 12,5 liradan 14 liraya çıktığını, yağsız karkasın kilo fiyatının ise 15 liraya yükseldiğini söyledi.
İthal et tutulmadı
Fiyatın artmasının en önemli nedeni olarak, "üreticinin 'fiyat daha da düşer' korkusuyla elindeki besiye gelmemiş hayvanları da kestirmesi" olduğunu belirten Karabulut, şunları kaydetti: "Yaklaşık iki aydır fiyatlar hep düşmeye devam edince üretici, daha fazla zarar etmemek için, ithalat korkusuyla elindeki besiye gelen ya da gelmeyen hayvanlarını kesime verdi. Piyasada besi hayvanı azalırken ithal edilen et de tutulmadı, sonuç olarak yerli besi arzı yetersiz hale geldiği için yağsız Karkasın kilogram fiyatı 14 liraya çıktı. 'İthalata rağmen neden fiyat artışı var?' diye sorarsanız, İstanbul'da kasapların camlarında 'ithal et kesinlikle yoktur' diye levhalar var. Bu millet, neyle beslendiği tam olarak bilinmeyen hayvanların etini yemez, buna çok dikkat eder. Geçmişte böyle oldu, şimdi de durum budur."
Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden Konya'da Karkas etin fiyatı, nisan ayının sonunda başladığı düşme eğiliminin ardından ilk kez yükselerek 12,5 liradan 14 liraya çıktı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden olan Konya'da, toptan Karkas et (yağlı) kesim fiyatının, ithalatın başlamasıyla birlikte geçen ayın sonunda 12,5 liraya kadar düştüğünü anımsattı. Ancak toptan et fiyatlarındaki bu düşüşün kasaptaki et fiyatlarına yansımadığını savunan Karabulut, son günlerde Karkas et fiyatının 12,5 liradan 14 liraya çıktığını, yağsız karkasın kilo fiyatının ise 15 liraya yükseldiğini söyledi.
İthal et tutulmadı
Fiyatın artmasının en önemli nedeni olarak, "üreticinin 'fiyat daha da düşer' korkusuyla elindeki besiye gelmemiş hayvanları da kestirmesi" olduğunu belirten Karabulut, şunları kaydetti: "Yaklaşık iki aydır fiyatlar hep düşmeye devam edince üretici, daha fazla zarar etmemek için, ithalat korkusuyla elindeki besiye gelen ya da gelmeyen hayvanlarını kesime verdi. Piyasada besi hayvanı azalırken ithal edilen et de tutulmadı, sonuç olarak yerli besi arzı yetersiz hale geldiği için yağsız Karkasın kilogram fiyatı 14 liraya çıktı. 'İthalata rağmen neden fiyat artışı var?' diye sorarsanız, İstanbul'da kasapların camlarında 'ithal et kesinlikle yoktur' diye levhalar var. Bu millet, neyle beslendiği tam olarak bilinmeyen hayvanların etini yemez, buna çok dikkat eder. Geçmişte böyle oldu, şimdi de durum budur."