Ette karışıma düzenleme
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı
06.12.2012 00:00:00
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın
Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ
ile çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinde farklı hayvan
türlerine ait etlerin karıştırılarak elde edilmesine yönelik genel hükümler
belirlendi. Buna göre büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbirleriyle
karıştırılabilecek. Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler birbirleriyle
karıştırılabilecek. Bu durumlar dışında farklı hayvan türlerine ait etler
birbirleriyle karıştırılamayacak. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği
kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabilecek. Bu Tebliğ
kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler
kullanılamayacak. Döner piyasaya sunuluş şekline göre; yaprak döner, kıyma
döner ve karışık döner olarak sınıflandırılacak. Yaprak döner, üretiminde
kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı
döneri; kıyma döner, üretiminde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında
kıymanın ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin
kullanıldığı döneri; karışık döner, üretiminde kırmızı et olarak en az yüzde 60
oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok yüzde 40 oranında
kıymanın kullanıldığı döneri ifade edecek. Kanatlı eti döneri piyasaya sunuluş
şekline göre üretiminde kanatlı eti olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ
kanatlı etinin kullanıldığı döneri yaprak kanatlı eti döneri ile üretiminde
kanatlı eti olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı
etinin ve en çok yüzde 40 oranında kanatlı kıymanın kullanıldığı karışık
kanatlı eti döneri olarak ikiye ayrılacak. ANKA
Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ
ile çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinde farklı hayvan
türlerine ait etlerin karıştırılarak elde edilmesine yönelik genel hükümler
belirlendi. Buna göre büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbirleriyle
karıştırılabilecek. Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler birbirleriyle
karıştırılabilecek. Bu durumlar dışında farklı hayvan türlerine ait etler
birbirleriyle karıştırılamayacak. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği
kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabilecek. Bu Tebliğ
kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler
kullanılamayacak. Döner piyasaya sunuluş şekline göre; yaprak döner, kıyma
döner ve karışık döner olarak sınıflandırılacak. Yaprak döner, üretiminde
kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı
döneri; kıyma döner, üretiminde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında
kıymanın ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin
kullanıldığı döneri; karışık döner, üretiminde kırmızı et olarak en az yüzde 60
oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok yüzde 40 oranında
kıymanın kullanıldığı döneri ifade edecek. Kanatlı eti döneri piyasaya sunuluş
şekline göre üretiminde kanatlı eti olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ
kanatlı etinin kullanıldığı döneri yaprak kanatlı eti döneri ile üretiminde
kanatlı eti olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı
etinin ve en çok yüzde 40 oranında kanatlı kıymanın kullanıldığı karışık
kanatlı eti döneri olarak ikiye ayrılacak. ANKA