14 Ağustos 2006 Pazartesi 00:00
197 Okunma
Eylülde taze kayısı bulmak mümkün
Erzincan'da bakır, tulum peyniri ve Cimin üzümünden sonra 15 yıldır sürdürülen ve Eylül ayının 2. haftasında olgunlaşması sağlanan kayısının da tescilleneceği bildirildi. ~|~


Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde Ziraat Mühendisi Kemal Çukadar'ın 1991 yılında başlattığı "Kayısı Çeşit Seleksiyon Projesi" 15 yıl sonra sonuçlandı. Normal olarak Temmuz ayının 2. haftasında olgunlaşan kayısı meyvesi, geliştirilen proje sayesinde 2 ay daha geç olgunlaşacak. Çalışma sonucunda elde edilen 2 çeşit, tescile aday olarak kayısı üretimine gidildi.

2005 yılında Ankara'ya Tescil Denetleme Genel Müdürlüğü'ne gönderilen kayısının tescili bekleniyor. Proje hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Çukadar, "Kayısının tescillenmesi sonucunda bu ürünün olgunlaşma süreci Eylül ayının 2. ve 3. haftasına kadar uzatıldı. Türkiye'de Malatya ilinden sonra 2. sırayı alan Erzincan'da şu anda normal olarak kayısı bahçelerinde kayısı meyvesine rastlanmazken, söz konusu proje kapsamına alınan kayısı ağaçlarındaki meyveler henüz yeşilliğini ve tazeliğini koruyor. Bu kayısıların en erken 1 ay sonra olgunlaşacağından vatandaşlarımız da mevsimsiz kayısı tüketme imkanı bulacaktır" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100