Kayserili fırıncılar, motorin ve fueloil yerine yakıt olarak fındık kabuğu kullanıyor. Günlük ekmek pişirmek için 150 milyon liralık motorin yakan fırıncılar, aynı üretimi 25 milyon liralık fındık kabuğuyla yapabiliyor. Motorin ve fueloile yapılan zamların ardından ucuz yakıt formülü arayan Kayserili fırıncılar, fındık kabuğunu keşfetti. Başta Malatya olmak üzere bazı illerde özel olarak üretilen fırında yakılan fındık kabuğu, tava ekmeği pişirilmesi için gerekli ısıyı sağlıyor. Fırın da işleten Kayseri Fırıncılar Odası Başkan Yardımcısı Selahattin Gültekin, ekonomik krizin etkisini azaltmak ve üretim maliyetini düşürmek için alternatif yakıt arayışına girdiklerini anlattı. Bazı illerde, motorin ve fueloil yerine özel dizayn edilmiş fırında fındık kabuğu yakıldığını öğrendiklerini belirten Gültekin, şunları söyledi: "Kayseri'de ekmek üreten fırıncılarla biraraya gelip, fındık kabuğunun sağlayacağı avantajları değerlendirdik. Günlük ekmek üretimiiçin 150 milyon liralık motorin yakıyorduk. Yaptığımız hesaplamada, kilosu 75 bin liraya satın aldığımız fındık kabuğunun aynı işlevi gördüğünü belirledik ve Trabzon'daki bir firmayla anlaştık. Yakıt sıkıntısı çekmemek için varılan anlaşma gereği firma bize 11 ay süreyle fındık kabuğu gönderecek."