
Gidişat kötü
Bilimadamları bilgisayarlara üç değişik senaryo yükledi. Bu senaryoların en olumlu olanında sanayileşmiş ülkeler, Kyoto Protokolü'nün gereklerini yerine getiriyor ve karbondioksit üretimlerini en az yüzde 1 oranında azaltıyorlar. Bu durumda ısı artışı devam ederek 1,3 dereceden fazla ısınacak.
Bizi hangi tehlikeler bekliyor?
Ancak en büyük endişe, 2 derecelik sınırın yakın bir zamanda aşılması. Peki, bu durumda bizi hangi tehlikeler bekliyor? Buna cevap arayan bilim adamları, 2 derecelik küresel ısınmanın bile, mesela Grönland için çok fazla olduğunu belirtiyor. İki derecelik ısı artışı, Grönland'daki buzulların tamamen erimesine neden olabilir. Ama bu durumda, Kuzey Kutbu'nun batısındaki buzullar ise çok daha önce erimiş olacak. Bu süreç, belki yüzyıllar sürecek. Ama bilim adamlarına göre, geri dönülemez olacak ve sonuçta deniz seviyesi bugünküne oranla metrelerce yükselecek. Bu da suların taşmasına neden olacak.
Bir başka sorun, denizlerdeki karbondioksit oranının daha önce olmadığı kadar artması. Bilimadamları ayrıca okyanuslardaki karbondioksit artışının ekosistemin bütünlüğünü olumsuz etkilediğini söylüyor. Bu yönde okyanus bilimciler tarafından yapılan bir araştırmada, okyanuslarda karbondioksit artışı nedeniyle asit oranının şimdiye kadar olandan daha da hızlı bir artış göstermeye başladığına dikkat çekilmişti. Sorunun en önemli yanı ise besin zincirinin etkilenmesi ve deniz canlılarının ölmeye başlaması.