25 Ağustos 2013 Pazar 00:05
1239 Okunma
'İsot' sezonu açıldı
Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Şanlıurfa'da isot yapımına başlandı. Tarlalardan toplanan biberler uygulanan işlemlerin ardından isota dönüştürülüyor. Sırrın Mahallesi'ndeki boş arazide birçok aile tarlalarından topladıkları veya halden satın aldıkları kilolarca biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Kadınlar temizleme işleminin ardından tohumlarını temizleyerek birkaç parçaya böldükleri biberleri kızgın güneşin altında kurumaya bırakıyor. Güneşte kırmızı olan rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor.
Yaklaşık 2 hafta süren uğraşın ardından hazır hale gelen isot, acısı ve rengine göre kilosu 20 ile 40 liradan satışa sunuluyor. Mevsiminin gelmesiyle birlikte arazilerin ve evlerin çatısının kırmızı renkte olduğu kentte; kadınlar hem bir yıl boyunca yiyecekleri isotu hazırlıyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Birçok hastalığa iyi geliyor

Acısı ile özellikle çiğköftenin vazgeçilmesi olan isot, birçok hastalığa da iyi geliyor. Yapılan araştırmalarda isotun, cilde iyi geldiği, romatizma ve üst yolunum yolu enfeksiyonlarında etkili olduğu ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini güçlendirdiği belirlendi. Yine Şanlıurfa ile özdeşleşen ve kansere iyi geldiiği ileri sürülen isotun, sindirimi kolaylaştırıcı özelliğiyle vücuttaki aşırı yağ ve kolesterolün düşmesine yardımcı olduğu ifade ediliyor.

HABER MERKEZİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121