Bu haber kez okundu.

Ispanaktaki vitamin yüzde 70 azaldı

ERSAN İLTER/İSTANBUL

Günümüzde yediğimiz, içtiğimiz gıda maddelerinin besin değeri azalıyor. Gidişatı değerlendiren Doç. Dr. İsmet Tamer; hava, su ve diğer çevre kirliliğine neden olan etmenler sonucunda toprağın daha verimsiz hale dönüşmesi, ürünlerin uzun süre saklanabilmesi amacıyla kullanılan kimyasallar, katkı maddeleri ile saklama ve nakliye koşullarının da gıdaların besin değerlerinin giderek azalmasına yol açtığını ifade etti. Doç. Dr. Tamer, günümüzde insanların doğru ve sağlıklı beslenme konusunda bocalama yaşadıklarını ve ‘Yediğimiz yiyecekler ne kadar sağlıklı?’ sorusunu sorduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Bilim insanları son 25- 30 yıldır gelişmiş teknolojik gübreleme ve sulama gibi verim artırma yöntemlerinin, gıdaların miktar ve büyüklüğünü artırırken besin değerlerini azalttığını bildirmektedir. Daha büyük ve hızlı büyüyen bir ürün çoğu durumda büyüklüğüyle orantılı besin elde edemez veya sentezleyemez, dolayısıyla mevcut besin değerleri seyrelerek azalır. Elde edilen mahsul artışına karşılık besin değerlerinden taviz verilmiş olur.” Günümüzde manav raflarında sergilenen albenili sebze ve meyvelerin geçmişe kıyasla daha büyük oldukları halde daha az besin değeri içerdiklerine dikkat çeken Doç. Dr. Tamer, sıklıkla nişastalı karbonhidratlardan ibaret olan kuru maddelerin ürünlerdeki vitamin ve mineralleri seyrelttiğini vurguladı. 

Seçici ıslah çalışmaları gıdayı bitiriyor

Daha fazla hasat elde edilmesi için yapılan ‘seçici ıslah’ nedeniyle ortaya çıkan bu durumun gıda ürünlerindeki protein, amino asit, vitamin ve minerallerde eksikliğe yol açtığının altını çizen Doç. Dr. Tamer, şu önemli tespitlerde bulundu: “Bugün bu durum o kadar vahim hale gelmiştir ki, pek çok sebze ve meyve magnezyum, demir, kalsiyum ve çinko mineralleri açısından 50 yıl öncesine göre yüzde 5-40 daha fakirdir. Örneğin 30 yıl önce 100 gr ıspanakta yaklaşık 62 mg magnezyum ve 51 mg C vitamini varken, bu değerler bugün organik olarak elde edilmeyen pek çok tarım ürününde olduğu gibi yüzde 65-70’lere varan oranlarda azalarak 15 mg magnezyum ve 18 mg C vitamini düzeyine düşmüştür.” 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100