Bu haber kez okundu.

İyi baklavanın unu da, yağı da farklı
Ramazan’ın olmazsa olmazı baklavanın nasıl bazı satış noktalarında 8-10 TL’ye satıldığını Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler anlattı. Dinçerler, baklava yapımında kullanılan malzemelerin önemine vurgu yaparak, kaliteli baklavanın kilosu 40-50 liraya satılırken, markasız üretilen baklavanın ise 10 liraya dahi bulunabildiğini belirtti. 

Yer fıstığı ve bezelye hilesi
Görüntü itibariyle baklavaya benzeyen, sadece tadı ile anlaşılabilecek baklavalarda Antep fıstığı yerine bezelye; ceviz yerine ise yer fıstığı kullanıldığını dile getiren Dinçerler, Antep fıstığının kilosunun 90, cevizin 40 lira olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Gerçek baklavada kilosu 30 TL olan özel Urfa tereyağı kullanılır. Oysa nebati yağın kilosu ise 3 lira. İyi baklavada çuvalı 170 TL olan özel baklavalık un kullanılırken, isimsiz baklava firmaları çuvalı 50 lira olan ekmeklik un kullanıyor. Merdiven altı firmalar baklavada mısır nişastası kullanıyor; gerçek baklavacılar ise buğday nişastası ile üretim yapıyor.” Dinçerler, usta ellerde yapılmayan baklavanın sağlığı tehdit ettiğini vurgulayarak, “Baklavayı ıslatmak için kullanılan mısır şurubu ve şerbet harmanlanınca baklavada şekerlenmeyi de önlüyor. Fakat yanlış harmanlanması ve mısır şurubunun fazla kullanılması boğaz ve midede kaynama yapar” dedi. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100