09 Şubat 2006 Perşembe 00:00
957 Okunma
Kalbe hayat veren gıdalar
Kalp hastalığından korunmanın yolu, beslenmeye dikkat etmekten geçiyor. Sağlıklı bir kalp için, E ve C vitaminli besinleri sık tüketip, bol bol su içmek gerekiyor ~|~






Kalp hastalığından korunmanın yolu, beslenmeye dikkat etmekten geçiyor. Sağlıklı bir kalp için, E ve C vitaminli besinleri sık tüketip, bol bol su için


Stres, iş temposu ve hareketsizlik kalbi vuruyor. Kalbinizi korumak için özellikle beslenmenize dikkat edin. İşte kalbi taş gibi sağlam yapan besinler: Öncelikle aşırı olmamak kaydıyla şeker, kalbi koruyor. Balık yağı da kalbin ilacı.

Kuşburnu , maydanoz, tere, roka, çilek, karnıbahar ve turunçgiller gibi C vitaminli besinler tüketilmeli. Badem, fındık, patlamış mısır, tahin ve kereviz yaprağı gibi E vitaminli besinler de kalbin dostu. Üzüm çekirdeği hücreleri yeniliyor. Bu nedenle bol bol üzüm yenilmeli. İnsan sağlığı için hayati bir önem taşıyan bir mineral olan magnezyum da kalbin ilacı. Magnezyum, su, tüm yeşil bitkiler, kuru yemiş, muz, avakado, kakao, dil balığı gibi yiyeceklerde bulunuyor. Ayrıca kalp sağlığı için Coenzimler de unutulmamalı

Kalp riski hangi bölgelerde fazla?
Türkiye'de kalp hastalığı ve bundan kaynaklanan ölüm riskinin Marmara ve Karadeniz bölgelerinde daha fazla olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Muharrem Coşkun, Türkiye'de sigara kullanımı ve hatalı beslenmenin yaygın, spor yapma alışkanlığının ise fazla olmamasının kalp rahatsızlıkları için verimli bir ortam oluşturduğunu söyledi. Kalp hastalıklarına bağlı ölüm vakalarının sayısının giderek yükseldiğine işaret eden Coşkun, Türkiye'de ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarının ilk sırada yer aldığını kaydetti. Prof. Dr. Coşkun, Türkiye'de kalp hastalığının Marmara ve Karadeniz bölgelerinde daha fazla olduğu belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye'de kalp?damar hastalıklarının dağılımı bölgelere göre incelendiğinde, yeme alışkanlığının ne derece önemli olduğu net bir şekilde anlaşılıyor. Akdeniz Bölgesi'nde sebze ve zeytinyağı alışkanlığının yaygın olması, riski düşürüyor. Karadeniz Bölgesi'nde ise hem stres faktörü fazla hem de yemeklerde çok fazla hayvansal yağ tüketilmesi kalp krizini tetikliyor." Karadeniz Bölgesi'ndeki insanların karakter özellikleri itibariyle sinirli olduğunu ifade eden Coşkun, bunun da kalp hastalıklarının görülme olasılığını yükselten nedenler arasında olduğunu anlattı.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100