02 Temmuz 2013 Salı 00:02
1561 Okunma
Keçi sütüne talep arttı
Günlük 5 ile 7 litre arasında süt veren keçiler yok satarken, keçilerden elde edilen süt ise anne sütüne takviye olarak kullanıldığı için çok kıymetli. Geçen yıl fiyatları 2 bin lira olan ve vatandaşlar arasında 'üniversiteli keçi' olarak isimlendirilen hayvanları almak isteyen vatandaşların taleplerine cevap vermekte zorlanan yetkililer, keçi sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Keçi üreticilerine teşvik verilmesinin ardından keçi yetiştiriciliğine yönelen çiftçiler, süt verimi yüksek olan üniversite keçilerinden almak için adeta sıraya giriyor. Sürü sağlığı için keçilerin günlük kontrolden geçirildiklerine dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Mustafa Oğan, keçi yetiştiriciliğinin son yıllarda attığını söyledi. Üniversitede yetiştirilen keçilerin İsviçre menşeli olduğunu belirten Oğan, “Saanen adı verilen bu keçiler bir laktasyon döneminde 700 ile bin litre süt veriyor. Dolaysıyla bir hayvan günlük çok rahatlıkla 3-4 litre süt veriyor” dedi. Koyun sütünün yoğun olduğu için çok fazla içilemediğine dikkat çeken Oğan, keçi sütünün yoğunluk açısından inek sütüne benzediğini ve rahatlıkla içilebildiğini söyledi. 

Keçi sütü alerji yapmıyor

Keçi sütünün insanlarda alerji yapmadığını hatırlatan Oğan, “İnek sütü insanların yüzde 20’sinde, özellikle bebeklerde alerji yapabiliyor. O yüzden alerjik bünyeye sahip olan insanların süt ihtiyacını karşılayabilecek yegane hayvan sütü keçi sütüdür. Keçi sütü, özellikle peynir yapımında kullanılıyor ve keçi sütünden yapılan peynirlerin çeşidi 200’ü buluyor. Bunun yanında en değerli peynirler de keçi sütünden yapılıyor. Bunun yanında keçi sütü protein yapısından dolayı yumuşak pıhtı verdiği için dondurma yapımında kullanılıyor” diye konuştu. 

Bebeklerin sindirim sistemini güçlendiriyor

Keçi sütünü sindirmenin kolay olduğunu söyleyen Oğan, “Özellikle sindirim sistemi gelişmemiş bebeklerin beslenmesinde ve sindirim sistemi her geçen gün gerileyen yaşlıların beslenmesinde keçi sütü devreye giriyor” dedi. 10 yıldan beri üniversitede keçi yetiştirdiklerini belirten Oğan, “Burada 100 anaç olmak üzere 200 adet keçimiz var. Yaptığımız çalışmalar neticesinde hayvanlarımızdan bir laktasyonda ortalama 800 ile 900 litre süt alıyoruz. Bunun yanında bin 500 litre süt verebilen hayvanlarımız da mevcut. Burada erkek oğlakları damızlık olarak yetiştiriciye vermekteyiz. Yine dişilerden de damızlıkta fazla olanları talep üzerine yetiştiricilere vermekteyiz” ifadelerini kullandı. 

Yılda 370 bin ton keçi sütü yetmiyor

Keçi yetiştirmek isteyen çiftçilere destek verildiğinin altını çizen Oğan, “Koyun ve keçinin yetiştirilme ortamları çok farklı. Özellikle Müslüman olduğumuz ve Müslüman bir ülkede yaşadığımız için biz domuz yetiştirmiyoruz. Bu yüzden diğer kırmızı etlere göre koyun ve keçi önemli bir yer arz etmekte. 1980 yılında koyun 48 milyon iken, keçi 18 milyondu. O zamanlarda kişi başı 1.1 koyun düşerken, şimdi 3 kişiye bir koyun düşüyor. Biz ülkemizin gerek et, gerek süt ihtiyacını karşılayabilmek için küçükbaş üretimini arttırmak zorundayız. Düzenli bir üretim olmadığı için fabrikaların ürün içeriklerinde keçi sütü yok. Şu anda Türkiye’de 370 bin ton keçi sütü ancak üretiliyor” dedi. Öte yandan Uludağ Üniversitesi'nde yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hem etinden hem sütünden yararlanılıyor. İçinde hiçbir katkının bulunmadığı yoğurt, kaşar peyniri, keçi peyniri, salam, sosis ve sucukları üniversite kendisi üreterek satıyor. İHA
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100