01 Nisan 2011 Cuma 00:00
413 Okunma
Kırmızı et açığı kapıda
Türkiye'de hükümet hayvancılık sektörüne gereken desteği sağlamamakta ısrarcı olursa her geçen yıl artan oranda ülkemizde kırmızı et açığı yaşanacağı açıklandı ~|~ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yılmaz, "Türkiye'de uzun vadeli hayvancılık politikası izlenmezse 2025 yılında 327 bin ton et açığı öngörülüyor" dedi. Yılmaz, etin beslenmede vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğunu ifade ederek, dünyada gelişmiş ülkelerin et üretimi ve tüketiminin diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu söyledi. Et endüstrisi ile gelişmişlik arasında doğru orantı olduğunu anlatan Yılmaz, gelişmiş ülkelerde tüketilen et miktarının Türkiye'de tüketilenden 3-5 kat fazla olduğunu kaydetti. Bol et tüketiminin, insanları mutlu, sıhhatli, enerjik, zeki ve çalışkan yaptığını bildiren Yılmaz, şöyle konuştu: "Etin, yavaş fakat etkin sindirim oluşu insanı diğer pek çok yiyecekten daha uzun süre tok tutmasını sağlar. Et, tamamen hazmedilebilen bir gıda maddesi. Ayrıca, protein, yağ, mineral madde, vitamin içeriği açısından diğer gıdalara göre oldukça zengin. ABD'de kişi başına yılda 71,9 kilogram kırmızı et, 44,8 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 116 kilogram et düşüyor. AB'de kişi başına yıllık 59,9 kilogram kımızı et düşerken 16,1 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 76 kilogram et düşüyor. Türkiye'de ise kişi başına yılda 6,89 kilogram kırmızı et, 19,7 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 26,59 kilogram et tüketiliyor. Türkiye'nin doğal yapısı ve ekolojik şartları hayvancılık için elverişli kabul edilmesine rağmen Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar hemen hiçbir dönemde hayvansal üretim istenilen düzeye ulaştırılamadı."
Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2007-2009 yılı verilerine göre, Türkiye'de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığının azaldığını söyledi. Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son yıllarda, hem kırmızı et üretimi istenilen ölçüde artmadı hem de tüketicilerin tercihi sığır etine yöneldi. Türkiye'de kırmızı et üretimi her yıl düşüyor ve hayvan sayısı da azalıyor. "
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100