Türkiye'de günde 120 milyon ekmek üretiliyor. Fakat bunun 12 milyonu israf ediliyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor.
Her 10 ekmeğin biri çöpe
Ekmek israfıyla ilgili yayınlanan bir rapor Türkiye'deki israfın boyutlarının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. "Ekmekteki Kayıp Ekonomi" başlıklı rapora göre, her 10 ekmeğin 9'u tüketiliyor, 1'i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor.
Günlük kayıp 1.9 milyon $
Rapora göre, Türkiye'de günlük ekmek üretimi yaklaşık 120 milyon adeti bulurken, yılda yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 16'sı evlerde olmak üzere yaklaşık 40 milyar adeti tüketiliyor, 4 milyar adeti ise israf ediliyor. Günlük kayıp rakamı 1.9 milyon doları aşıyor.
Türkiye'de günde 120 milyon ekmek üretilirken, 12 milyon ekmek israf ediliyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü yıllık 700 milyon doları bulurken, üç büyük ilde günlük ekmek israfı 750 milyar liraya ulaşıyor
ATO raporuna göre, üç büyük ildeki günlük ekmek israf ekonomisi 750 milyarı (517 bin dolar) buluyor. Ekmek israfında başı İstanbul çekiyor. İstanbul'da günde 2 milyon ekmek israf edilirken, İzmir ve Ankara'da "heba olan" ekmek sayısı 600 bini buluyor. Ekmeğin çöpe atılmasında en önemli faktör ise bayatlaması. Bayatlayan ekmeğin yüzde 6'sı doğrudan çöpe atılıyor, yüzde 35'i ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ekmek israfının yüzde 70'ini lokanta, restorant, yemekhaneler gibi toplu yemek tüketim yerlerini yapıyor. Ekmekteki israfa özellikle büyük kentlerde mevcut fırın sayısı ve kapasitesinin ihtiyaçtan çok fazla olması, rekabet sebebiyle tüketim miktarından fazla üretim yapılması ve tüketicinin ihtiyacından fazlasını satın alması neden oluyor.
Türkiye'de her gün 120 milyon ekmek üretildiği, ancak bu ekmeklerin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği açıklandı. Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan "Ekmekteki Kayıp Ekonomi" raporu, sofraların "değişmez besini" olan ekmeğin ne boyutlarda israf edildiğini ortaya koydu. Rapora göre, her 10 ekmeğin 9'u tüketiliyor, 1'i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe7 milyar dolar ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor. Rapora göre, Türkiye'de günlük ekmek üretimi yaklaşık 120 milyon adeti bulurken, yılda yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 16'sı evlerde olmak üzere yaklaşık 40 milyar adeti tüketiliyor, 4 milyar adeti ise israf ediliyor. Günlük kayıp rakamı 1.9 milyon doları aşıyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ekmek tüketimi yıllık 40-50 kilogram arasında değişiyor. Türkiye'de ise bu ülkelere kıyasla kişi başına 3-4 kat daha fazla ekmek tüketiliyor.
ATO'nun hazırladığı rapora göre, gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfı artıyor. Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla ancak, israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça da ekmek tüketimi azalıyor ancak israfı artıyor. Kişi başına ekmek tüketimi de köy ve kentlere göre değişiyor. Kentte yaşayanlara, günde 1.25, kırsal kesimde yaşayanlara ise günde 1.5 ekmek düşüyor. Hane halkının sayısının artması ile tüketilen ekmek sayısı arasında da doğru bir ilişki var. Türkiye'de düşük gelir gruplarındaki hanelere bir bireyin eklenmesi, buna karşılık toplam gelirin sabit kalması durumunda aile, ekmek harcamasını artırıyor. Hane halkları üzerinde yapılan ölçümlerde geliri artan ailelerin ekmek tüketimleri de yüzde 56 oranında artıyor. Ekmek tüketimleri yaşa bağlı olarak da değişiyor. İnsanların yaşı arttıkça ekmek tüketimleri de kiloları da artıyor. Diğer taraftan gecekonduda oturanların ekmek tüketimleri lüks semtlerde yaşayanları ikiye katlıyor. Orta direk aileler, yüksek ve en zengin harcama grubunda yer alan ailelere göre daha çok ekmek tüketiyor.
Her 10 ekmeğin biri çöpe
Ekmek israfıyla ilgili yayınlanan bir rapor Türkiye'deki israfın boyutlarının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. "Ekmekteki Kayıp Ekonomi" başlıklı rapora göre, her 10 ekmeğin 9'u tüketiliyor, 1'i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor.
Günlük kayıp 1.9 milyon $
Rapora göre, Türkiye'de günlük ekmek üretimi yaklaşık 120 milyon adeti bulurken, yılda yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 16'sı evlerde olmak üzere yaklaşık 40 milyar adeti tüketiliyor, 4 milyar adeti ise israf ediliyor. Günlük kayıp rakamı 1.9 milyon doları aşıyor.
Türkiye'de günde 120 milyon ekmek üretilirken, 12 milyon ekmek israf ediliyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü yıllık 700 milyon doları bulurken, üç büyük ilde günlük ekmek israfı 750 milyar liraya ulaşıyor
ATO raporuna göre, üç büyük ildeki günlük ekmek israf ekonomisi 750 milyarı (517 bin dolar) buluyor. Ekmek israfında başı İstanbul çekiyor. İstanbul'da günde 2 milyon ekmek israf edilirken, İzmir ve Ankara'da "heba olan" ekmek sayısı 600 bini buluyor. Ekmeğin çöpe atılmasında en önemli faktör ise bayatlaması. Bayatlayan ekmeğin yüzde 6'sı doğrudan çöpe atılıyor, yüzde 35'i ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ekmek israfının yüzde 70'ini lokanta, restorant, yemekhaneler gibi toplu yemek tüketim yerlerini yapıyor. Ekmekteki israfa özellikle büyük kentlerde mevcut fırın sayısı ve kapasitesinin ihtiyaçtan çok fazla olması, rekabet sebebiyle tüketim miktarından fazla üretim yapılması ve tüketicinin ihtiyacından fazlasını satın alması neden oluyor.
Türkiye'de her gün 120 milyon ekmek üretildiği, ancak bu ekmeklerin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği açıklandı. Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan "Ekmekteki Kayıp Ekonomi" raporu, sofraların "değişmez besini" olan ekmeğin ne boyutlarda israf edildiğini ortaya koydu. Rapora göre, her 10 ekmeğin 9'u tüketiliyor, 1'i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe7 milyar dolar ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor. Rapora göre, Türkiye'de günlük ekmek üretimi yaklaşık 120 milyon adeti bulurken, yılda yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 16'sı evlerde olmak üzere yaklaşık 40 milyar adeti tüketiliyor, 4 milyar adeti ise israf ediliyor. Günlük kayıp rakamı 1.9 milyon doları aşıyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ekmek tüketimi yıllık 40-50 kilogram arasında değişiyor. Türkiye'de ise bu ülkelere kıyasla kişi başına 3-4 kat daha fazla ekmek tüketiliyor.
ATO'nun hazırladığı rapora göre, gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfı artıyor. Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla ancak, israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça da ekmek tüketimi azalıyor ancak israfı artıyor. Kişi başına ekmek tüketimi de köy ve kentlere göre değişiyor. Kentte yaşayanlara, günde 1.25, kırsal kesimde yaşayanlara ise günde 1.5 ekmek düşüyor. Hane halkının sayısının artması ile tüketilen ekmek sayısı arasında da doğru bir ilişki var. Türkiye'de düşük gelir gruplarındaki hanelere bir bireyin eklenmesi, buna karşılık toplam gelirin sabit kalması durumunda aile, ekmek harcamasını artırıyor. Hane halkları üzerinde yapılan ölçümlerde geliri artan ailelerin ekmek tüketimleri de yüzde 56 oranında artıyor. Ekmek tüketimleri yaşa bağlı olarak da değişiyor. İnsanların yaşı arttıkça ekmek tüketimleri de kiloları da artıyor. Diğer taraftan gecekonduda oturanların ekmek tüketimleri lüks semtlerde yaşayanları ikiye katlıyor. Orta direk aileler, yüksek ve en zengin harcama grubunda yer alan ailelere göre daha çok ekmek tüketiyor.