13 Kasım 2005 Pazar 00:00
243 Okunma
Korkutan gerçek!
Türkiye'de kanser hastalarının sayısında giderek artış gözleniyor. Önümüzdeki 25 yılda sigara yüzünden 780 bin kişi ölecek. ~|~

Sağlık Bakanlığı, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan "Kanser
Raporu"na göre, Türkiye'de kanser hastalarının sayısında giderek artış gözleniyor. Rapora göre önümüzdeki 25 yılda sigara yüzünden 780 bin kişi hayatını yitirecek.
Sağlık Bakanlığı Kanser Raporu'nda, Türkiye'de önümüzdeki 25 yılda, sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 780 bine ulaşacağı vurgulanıyor.

Kanser hastalığından korunmada, sağlıklı beslenme, sigara, alkol ve güneş ışınlarından uzak durma, güvenli su kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığı ve sigaraya karşı savaşın kanserlerin yüzde 40'ını yok edeceği ifade ediliyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığına, bu kişilerde görülen akciğer kanserlerinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğuna dikkat çekiliyor. Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığı belirtiliyor.

Şişmanlarda risk 2 kat fazla

Kanser Raporu'nda, kanser olgularının önemli bir bölümünün çevresel etkenlere bağlı olduğunun ve bu etkenler arasında da beslenmenin önemli bir yer tuttuğunun altı çiziliyor. Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35'inin beslenmeye bağlı olduğu, şişman kişilerde kanser riskinin 2 kat daha fazla gözlendiği kaydediliyor. Raporda, sağlıklı beslenme konusunda şu uyarılar yer alıyor: "Hayvansal yağ tüketimi azaltılmalı, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığı benimsenmeli, kepek, yulaf gibi lif açısından zengin besinler tercih edilmeli, bol miktarda sebze?meyve tüketilmeli, kırmızı et yerine tavuk, balık veya kuru baklagiller yenilmeli. Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, yemekler kızartma yöntemi yerine haşlanmalı veya buharda pişirilmeli, kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler tercih edilmeli. Düzenli olarak süt veya süt ürünleri tüketilmeli, mangal gibi ateşte pişirme yöntemi tercih edilmemeli."

Radyasyona karşı önlem alın

Kanser Raporu'nda kanserle mücadelede, güvenli su kullanımı, hava kirliliği ve radyasyondan korunmanın önemine vurgu yapılıyor. Cilt kanserinin en önemli etkeninin ultraviole ışınları olduğuna işaret edilerek, özellikle yaz aylarında, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10.00?16.00 arasında, ultraviole ışınlarından korunmanın önemine dikkat çekiliyor. Pişirme, içme ve bebek maması hazırlamak için; sıcak su musluğunun kullanılmaması, soğuk su musluğu 6 saat ve üzeri kullanılmamışsa suyun birkaç dakika akıtıldıktan sonra kullanılması, satın alınan suların içinde yer alan maddelere ve özellikle damacana sularının izin belgelerine dikkat edilmesi, kanser yapıcı 'tehlikeli hava kirleticisi' içeren; boya, bina yapı ve temizlik malzemeleri ile böcek öldürücülerinin özellikle kapalı ortamlarda kullanımına dikkat edilmesi, doktor tavsiye etmediği takdirde röntgen filmi çektirilmemesi, iş yerinin sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi, asbest, benzen, katran gibi kanser yapıcı malzemelere karşı gerekli önlemlerin alınması ve koruyucu malzeme kullanılması öneriliyor.

Türkiye'de kanser ölümleri 2. sırada

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığı, Türkiye'de gerçekleşen ölümlerde kalp?damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de özellikle yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121