Hepsi birden yasakladıManyas'ta kuş gribinin ortaya çıkmasıyla başta Avrupa Birliği olmak üzere Avrupa ülkeleri Türkiye'den kümes hayvanı ithalatını durdurdu. İthalat durdurma kararı alan ülkeler şimdilik Yunanistan, Polonya ve Ukrayna... Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'den kanatlı hayvan ithalatının yasaklandığını duyurdu.
Virüs önemsiz olabilirAB Komisyonu sözcüleri, Romanya'da kuş gribi virüsüne ilişkin laboratuvar incelemelerinin negatif (olumlu) sonuç verdiğini, Türkiye'de ise ilk incelemelerin pozitif (olumsuz-hastalıklı) gözüktüğünü bildirdiler. Komisyon, bunun üzerine Romanya'dan kanatlı ithalatını yasaklamadı. Yetkililer buna rağmen Türkiye'deki virüsün ne tür olduğu ve zarar derecesi hakkında bilgi için numune beklendiğini, önemsiz bir virüsün söz konusu olabileceğini belirtttiler.
Sonuçlar yarın çıkacakAvrupa Komisyonu, Türkiye'den gelecek numuneleri Çarşamba gününe kadar inceleyecek. Yunanistan ve Polonya, AB kararına rağmen, dün sabah saatlerinde Türkiye ile birlikte Romanya'dan kümes hayvanı ithalatını durdurma kararı aldı. Her iki ülkenin yetkilileri, uygulamanın 'yeni bir emre' kadar devam edeceğine işaret ettiler.
AMAN İYİ PİŞİRİNKuş gribi hastalığına karşı kanatlı hayvanların 72 derece ısıda en az 2 dakika pişirilmeden yenilmemesi gerekiyor.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol, kuş gribi hastalığına karşı kanatlı hayvanların iyice pişirilmeden kesinlikle yenilmemesi gerektiğini bildirdi.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyunda ''kuş gribi'' adıyla bilinen tavuk vebası hastalığıyla ilgili bilgi verdiler.Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, kuş gribi virüsünün bulaşmasında göçmen kuşların önemli rol oynadığını vurgulayarak, özellikle açık besi kanatlılarının risk altında olduğunu kaydetti.
Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol ise söz konusu hastalıkla ilgili kanatlı eti ya da yumurtadan insana bulaşan tek bir bulguya bile şimdiye kadar rastlanmadığına dikkat çekerken, ''Fakat kontrol için yumurta ve etin iyice pişirilmesi koruyucu önlemler açısından çok önemli. Kuş gribi hastalığına karşı kanatlı hayvanların 72 derece ısıda en az 2 dakika pişirilmeden yenilmemesi gerekiyor'' diye konuştu.
Kuş gribi insana bulaşır
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Büke, Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde görülen kuş gribi virüsünü hayvanlardan kapan kişinin, solunum yoluyla başkalarına bulaştırıp salgına dönüştürebileceği uyarısında bulundu.
Kuş gribi virüsünün 80 derecelik ısıya dayanıklı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Büke, yenecek etlerin çok iyi pişirilmesi gerektiğini söyledi. Hastalığı kapmış kişinin karantinaya alınması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Münir Büke, "Bu hastalar öksürürken ağızlarını mendille kapatıp etrafa damlacık yaymamalı ve ellerini sık sık yıkamalıdır. Bol sıvı besin maddeleri tüketilmeli, ateş düşürücü ilaçlar ve antibiyotik kullanılmamalıdır. Ayrıca bulundukları ortamlar mutlaka havalandırılmalıdır'' dedi
İMHA İŞLEMLERİ TAMAMLANDI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Manyas'ın Kızıksa Beldesinde meydana gelen kuş gribi vakasına ilişkin imha işlemlerinin tamamlandığını bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 8 Ekim günü hastalığa rastlanan yerin çevresinde 3 kilometre yarıçaplı koruma bölgesinde 2 bin 500 hindi ile beldede bulunan köy tavuklarınınbedelleri ödenmek üzere imha edilmeye başlandığı ve imha işleminin tamamlandığı belirtildi.Koruma bölgesi çevresinde oluşturulan 7 kilometre yarıçapındaki gözetim bölgesinde entegrasyonlara ait yaklaşık 550 bin kanatlı olduğunun belirlendiği de kaydedilen açıklamada, bunların da hastalık yönünden kontrol altına alındığı ifade edildi. BAŞKA HASTALIK ŞÜPHESİ YOK Şu ana kadar başka hastalık şüphesi ya da ihbarı bulunmadığı, insan kaynaklı bir hastalık duyumunun da olmadığı vurgulanan açıklamada, kanatlı sektörünün de konuyla ilgili gerekli hassasiyeti gösterdiği ve destek sağladığı belirtildi.Türkiye'den diğer ülkelere yılda 4 bin ton tavuk eti, 18 bin ton tavuk ürünü ve yaklaşık 95 milyon adet yumurta ihraç edildiği de bildirilen açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:"Türkiye, bu ihracatı başta Azerbaycan, Bulgaristan ve Arnavutlukolmak üzere Orta Asya ülkeleri ile Balkanlar ve Çin'e yapmaktadır. Avrupa Birliği'ne üye ülkelere yapılan ihracat ise son derece azdır. AB Tarım Komisyonu yetkilileri, hastalığın çıkması üzerine bugün Bakanlığımız yetkililerini aramış, getirilen ithalat yasağının işlenmiş ürünleri kapsamadığını ve bu yasaklamanın 10 günlük geçici bir süreyle konulduğunu beyan etmiştir. AB yetkilileri ayrıca uzman desteği vermeye de hazır olduklarını belirtmişlerdir. Ancak gelinen noktada Türkiye'nin bir uzman desteğine ihtiyacı olmadığı kendilerine iletilmiştir."