logo
28 MART 2024

Medine'ye kutlu yolculuk

Mekke'de Hac ibadetini yerine getiren binlerce hacı, Medine'ye akıyor. Peygamber Efendimizi ziyaret eden hacılar, gözyaşlarına boğuluyor. Mescid-i Nebevi vakit namazlarında tıklım tıklım doluyor
04.11.2012 00:00:00
RECEP BAHAR – MEDİNE
Mekke-i Mükerreme'de İslam'ın 5 farzından en meşakkatli olanını, Hac ibadetini ifa eden hacılar, akın akın Medine'ye geliyor. Mekke'de 9 gün ile 37 gün arasında kalan hacılar, Medine'de genelde 2 - 8 gün arasında bulunuyor.  Hacılar, Peygamber Şehrinde vakitlerini Peygamber Efendimizin kabr-i şerifini ziyaret ederek, Mescid-i Nebevi'de namaz kılıp ibadetle geçiriyor; Hendek ve Uhud savaşlarının yapıldığı mekânlar ile Kuba ve Kıbleteyn mescitlerini ziyaret ederek dolduruyor. Ülkelerine dönmenin heyecanını yaşayan hacılar,  yakınlarına ve ziyaretçilerine hediye almak için de çarşı - pazar dolaşmayı da ihmal etmiyor.

İlk ziyaret Habibullah'a
Medine'ye selat-ü selam getirerek giren 189 ülkeden gelen hacılar, ilk olarak âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizi ziyaret ederek, kabr-i şerifinin önünde şefaatlerine nail olmak için dua ediyor. Babüsselam kapısından Mescid-i Nebevi'ye girmeye itina gösteren hacılar, buradan kısa bir yürüyüşle Peygamber Efendimizin mübarek kabrine ulaşıyor ve orada dua ederek gözyaşı döküyor. Bu günlerde 24 saat boyunca Peygamberimizin kabrinin önünde yoğunluk yaşanıyor. Efendimizin mescidi ve hane-i saadetleri olan, bugün Mescid-i Nebevi'nin diğer bölümlerinden farklı olarak “yeşil halı” ile kaplanmış olan Ravza-i Mutahhara'da namaz kılabilmek için yer bulabilmek gecenin 02.00'sinde bile oldukça güç!

İki savaş mahalli, iki mescid
Hacılar Medine'de Uhud ve Hendek savaşlarının yapıldığı alanlarla Kıbleteyn ve Kuba mescidlerini ziyaret etmeye özen gösteriyor. Türk hacılar Diyanet ya da özel seyahat acenteleri ile kutsal mekânlara taşınırken, serbest olarak Hac'a gidenler de Mescid-i Nebevi'nin güneyinden her sabah kalkan turlarla ziyaret yerlerine ulaşabiliyor. Kıbleteyn Mescidi, Peygamber Efendimizin Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kıldırdığı bir sırada, “Artık yüzünü hemen Mescid-i Haram'a çevir. Siz de ey inananlar, nerede olursanız olun yüzlerinizi ona doğru çevirin (Bakara, 144)” ayetinin nazil olması üzerine, hemen yönünü Kâbe'ye çevirmesi nedeniyle Türkçemizde “İki Kıbleli Mescid” olarak da adlandırılır. Hatırlatalım, Yüce Allah Peygamber Efendimize Miraç'ta 5 vakit namazı tebliğ ettiğinde kıble Mescid-i Aksa olarak tayin edilmişti.
Bir başka ziyaret yeri olan Kuba Mescidi ise İslam'ın ilk mescididir. Peygamberimiz namazlarını ilk defa burada cemaatle kılmıştır. Efendimiz, burada namaz kılmayı, “Kim güzelce hazırlanıp namaz kılmak için abdestli olarak Kuba Mescidine gider ve orada (iki rekât) namaz kılarsa bir umre yapmış gibi sevap kazanır” hadis-i şerifiyle teşvik etmiştir. Biz de Cumartesi günü sabah namazını burada eda ederek, Peygamber Efendimizin müjdesine nail olmaya çalıştık. Kuba Mescidi'ne hacı adayları genelde öğle ve ikindi namazları için geliyor. Sabah namazında ise çoğu yerli halktan 7-8 saf cemaat oluşmuştu. Mescidin imamının çok güzel Kuran okuduğunu hatırlatmakta yarar var.
Birçok hikmeti ve ikazı içinde barındıran Uhud Savaşı'nın yapıldığı alan ise Medine'ye oldukça yakın… Müslümanlar Hz. Hamza ve Usab bin Umeyr başta olmak üzere bu savaşta 70 şehit verdi. Duvarlarla çevrili olan şehitlik, her gün binlerce hacı tarafından ziyaret ediliyor. Uhud Şehitliği'nin etrafı ise hac malzemelerinin satıldığı küçük bir açık hava pazarı konumunda.
Miladi 627 yılında yapılan Hendek Savaşı'nın cereyan ettiği alanda bugün hendek görülmüyor. Yahudilerin desteklediği 10 bin kişilik müşrik ordusunu Selman-i Farisi'nin önerisi üzerine yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda hendek kazarak durduran 3 bin kişilik İslam ordusu, kuşatmanın 30. gününde müşriklerin mevzilendiği bölgede şiddetli fırtınalar ve görülmemiş kasırgaların ortaya çıkmasıyla bu savaşı kazanmıştır.
Medine'ye 160 kilometre uzaklıkta bulunan Bedir Savaşı'nın yapıldığı alan ise çok az sayıda hacı tarafından ziyaret edilmektedir.

Medine'de çarşı – pazar çok yoğun
Hacılar, Mescid-i Nebevi'de eda etmeye özen gösterdikleri 5 vakit namazın arasında alışveriş de yapıyor. Medine'de fiyatlar Mekke'ye göre birçok üründe yüzde 50 oranında ucuz… Mekke'de daha üst kesime hitap eden çok sayıda mağaza varken, Medine'de kuyumcular ile orta kesime hitap eden mağazalar dikkat çekiyor. En çok iş yapan dükkânlar, Mescid-i Nebevi'nin kuzeyinde yer alan lüks otellerin altında yer alıyor. Dükkânlarda satılan ürünlerin önemli bir bölümü Çin'den ithal. Türk, Hint ve Suriye ürünleri de dikkat çekiyor. Elektronik ürünlerde ‘çakma' çok yaygın ve orijinal ürünlerde fiyatlar Türkiye'ye akın. Benzer bir duruma Cidde'de gezme fırsatı bulduğumuz dev bir teknoloji marketinde de şahit olmuştuk. Hurma pazarı ise Mescid-i Nebevi'nin güney batısında bulunuyor. Hurma fiyatları Mekke'ye göre en az yüzde 50 daha ucuz! Hurma alırken mostraya dikkat!

MEDİNE - MEKKE KARŞILAŞTIRMASI

•    Mekke, Allah'ın evine ve Mescid-i Haram'a, Medine ise Peygamber Efendimiz ile Mescid-i Nebevi'ye ev sahipliği yapıyor. İkisi de çok güzel, ikisi de çok mübarek.
•    Mekke'de tavaf ağırlıklı bir ibadet hayatı varken, Medine'de beş vakit namazın Mescid-i Nebevi'de kılınmasına büyük itina gösteriliyor.
•    Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmenin stresi öne çıkarken, hele hele Hac'cı ifa ettikten sonra gelinirse Medine'de dingin bir hayat sizi karşılıyor. Önce Medine'ye gidenler, Mekke'ye alışmakta zorluk çekiyor. Sırbistan'ın Sancak bölgesinden bir din kardeşimizin ifadesiyle, Medine istirahat yeri.
•    Mekke'de çok sayıda Türk ve başka ülke hacısı Kâbe'ye oldukça uzak noktalarda konaklandığı için ulaşım ciddi bir sorunken, Medine'de konaklama tesislerinin çoğu Mescid-i Nebevi'nin etrafında olduğu için böyle bir sorun yaşanmıyor.
•    Mekke'de 4 milyon hacı anı anda geldiği için zaman zaman (Özellikle Kurban Bayramının ilk 3 günü. Trafik kilitlendiği için işçiler ve çöp kamyonları çalışamıyor) çevre kirliliği görülürken, Medine tertemiz.
•    Mekke'de Hac ibadeti öncesi çarşı – pazar ilgi çekmezken, Medine'de Hac öncesinde de, sonrasında da alışveriş yoğunluğu göze çarpıyor.
•    Diyanet'im Medine'deki hastanesindeki doktorların verdiği bilgiye göre, Mekke'de yorulan bazı Türk hacılar Medine'ye yorgun geliyor. Bu sadece Türk hacılar için değil, diğer ülke hacıları için de geçerli. Mescid-i Nebevi'de öksürük sesleri eksik olmuyor.

4 milyon 50 bin kişi hacı oldu
Suudi Arabistan makamları, bu sene 4 milyon 52 bin kişinin hacı olduğunu açıkladı. Bunlardan 2 milyon 752 bini Hac vizesi alarak bu ‘çok büyük ibadeti' yerine getirirken, 1 milyon 300 bin kişi ise “gayri nizamı” olarak adlandırılan yöntemle hacı oldu. Bu rakamın önemli bir bölümünü Suudi Arabistan içinden gelenler oluşturuyor. Suudi Arabistan hükümeti, bu sene 1 milyon Suudi vatandaşına Hac yapma izni verdi. Suudilerin bir bölümü konaklama ve ulaşım gibi hizmetlerden oluşan ortalama 4 bin TL olan Hac masrafını karşılayamadığı için kaçak yollardan Mekke'ye gelerek hacı oldu. Ülkede yaşayan 7 milyon yabancının çok azına Hac yapma izni veriliyor. İzin verilmeyenlerin bir bölümü de aynı şekilde kaçak olarak Mekke'ye gelip parklarda ve sokaklarda yatarak hacı oldu. Suudi yönetimi ülkeye Hac mevsiminde çalışmak üzere gelen yabancı işçilere normal koşullarda Hac yapma izni vermiyor. Bunların sayıları az olduğu için Hac yapmalarına zorluk çıkarılmıyor ancak bu kişiler de ‘gayri nizamı' hacı rakamı altında değerlendiriliyor. Suudi makamları, Hac vizesi olmadığı için bu sene 90 bin kişinin Mekke'ye girmesine izin vermedi. Bu arada özellikle Avrupa ve ABD'de yeni Müslüman olmuş 6 bin 500 kişinin tüm masrafları karşılanarak hacı olmaları sağlandı. Bu şahısların irşadı için Suudi makamları 180 kişiyi görevlendirdi.

İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
BTP İBB Adayı Cihan Erdoğanyılmaz: Gençler BTP’ye akın ediyor
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
"Siyasetten bağımsız bir araştırma enstitüsü kuracağız"
BTP İstanbul Adayı Cihan Erdoğanyılmaz
Altınok'u aklayıp Yavaş'ı suçlamaya kalkan yandaşa kapak
'Siz merak etmiyor musunuz?'
Soykırım 174 gündür sürüyor
Can kaybı 32 bin 552'ye yükseldi
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
BTP İBB Adayı Cihan Erdoğanyılmaz: Gençler BTP’ye akın ediyor
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
"Siyasetten bağımsız bir araştırma enstitüsü kuracağız"
BTP İstanbul Adayı Cihan Erdoğanyılmaz
Altınok'u aklayıp Yavaş'ı suçlamaya kalkan yandaşa kapak
'Siz merak etmiyor musunuz?'
Soykırım 174 gündür sürüyor
Can kaybı 32 bin 552'ye yükseldi

Utanmadan bir de paylaşım yapıyorlar

 
İnsanlıktan zerre kadar nasibini almamış çeteciler olarak da bilinen Yahudi askerler, Gazze'de yaptıklarıyla ahlaksızlıkta da zirveyi kimseye bırakmıyor.
28.03.2024 17:50:00 / Güncelleme: 28.03.2024 17:54:49
HASAN PARLAK
 Utanmadan bir de paylaşım yapıyorlar
 Utanmadan bir de paylaşım yapıyorlar

İnsanlıktan zerre kadar nasibini almamış çeteciler güruhu olarak da bilinen Yahudi askerler, Gazze'de yaptıklarıyla ahlaksızlıkta da zirveyi kimseye bırakmıyor. Nitekim Gazze'de soykırım yapan Yahudi askerleri, işgal ettikleri bölgede her türlü rezalete imza atıyor. Hatta rezaletlerini sosyal medyada paylaşmaktan da geri durmuyor. Reuters ajansında yer alan görüntüler de Yahudi askerlerinin ne kadar 'insanlık sınıfı'nın dışında olduğunu ortaya koyuyor. Nitekim İsrail askerleri, Filistinlilerin evlerinde bulunan iç çamaşırlarıyla oynadıklarını gösteren fotoğraf ve videoları yayınlamaktan geri durmadı. Videolardan birinde Gazze'deki bir odada bir koltukta oturan İsrailli bir asker sırıtıyor, bir elinde silah, diğer elinde beyaz saten iç çamaşırını kanepede yatan bir yoldaşın açık ağzının üzerine sallıyor. Böylece Yahudi askerlerin insan olmadığını, başka tür bir mahluk olduğunu tüm dünyaya haykırıyorlar. 

Okullar 1 Nisan'da tatil olacak mı?

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okullar 1 Nisan 2024 Pazartesi günü tatil edildi
28.03.2024 15:32:00 / Güncelleme: 28.03.2024 15:37:04
AA
Okullar 1 Nisan'da tatil olacak mı?
Okullar 1 Nisan'da tatil olacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okullar 1 Nisan 2024 Pazartesi günü tatil edildi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere gönderilen genelgede, eğitim kurumlarının, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, seçmenin oy kullanmasına imkan verecek şekilde hazırlanacağı belirtildi.

Genelgede, seçimlerin ardından Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının, eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi amacıyla 1 Nisan 2024 Pazartesi gününün tatil edildiği bildirildi.

Öte yandan 1 Nisan günü yönetici ve öğretmenler, aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacak. 

Yargıtay Başkanlığı seçiminde dokuzuncu turda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin dokuzuncu turunda da iki aday salt çoğunluğu sağlayamadı.
28.03.2024 11:15:00 / Güncelleme: 28.03.2024 16:31:51
İhlas Haber Ajansı
Yargıtay Başkanlığı seçiminde dokuzuncu turda da sonuç çıkmadı
Yargıtay Başkanlığı seçiminde dokuzuncu turda da sonuç çıkmadı
24 Mart 2020'de Yargıtay Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi pazar günü itibarıyla dolmuştu.

Yüksek Mahkeme'nin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay'da sandık kuruldu ve pazartesi saat 08.00 itibarıyla Yargıtay üyeleri sandık başına gitti.

Seçimin ilk 8 turunda hiçbir aday, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamadı.

Bugün gerçekleştirilen dokuzuncu tur da sonuçlandı.

Dokuzuncu turda adaylardan Mehmet Akarca 119, Ömer Kerkez ise 138 oy aldı.

Oylamada 11 oy boş, 68 oy ise geçersiz sayıldı. İki aday da salt çoğunluğu bu turda da sağlayamadı.

Oylama onuncu tur ile devam edecek.

Akkuyu'da büyük eylem

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan, Rosatom Enerji Şirketi tarafından Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde iş bıraktı
28.03.2024 10:11:00 / Güncelleme: 28.03.2024 10:15:27
İhlas Haber Ajansı
Akkuyu'da büyük eylem
Akkuyu'da büyük eylem
Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan, Rosatom Enerji Şirketi tarafından Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde iş bıraktı.

Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi.

Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.