04 Mart 2015 Çarşamba 00:08
1021 Okunma
Mutfak yanıyor

 HABER MERKEZİ

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat ayında aylık bazda yüzde 0.71, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1.20 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatları yüzde 8.77, yurt içi üretici fiyatları yüzde 8.79 arttı.

 

En yüksek fiyat artışı mandalinada

Ancak resmi rakamlara göre de sıra mutfağa gelince rakamların dili değişiyor. AKP Hükümeti’nin tarım kesimine ağır darbe vurması, özellikle ev hanımlarını kara kara düşündürüyor. Zira kilosu 5 TL’den aşağı inmeyen domatesten kilosu 20 TL’ye yaklaşan kuru fasulyeye belli başlı gıda maddeleri cep yakıyor. TÜİK’e göre, tüketici fiyatları bazında Şubat ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 28.22 ile mandalinada gerçekleşti. Mandalinayı yüzde 27.72 ile dolmalık biber, yüzde 20.67 ile patlıcan izledi. Şubatta fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 15.04 ile fındık içi, yüzde 14.84 ile ıspanak, yüzde 14.09 ile yeşil soğan, yüzde 11.33 ile patates, yüzde 10.41 ile zeytinyağı, yüzde 7.79 ile salatalık, yüzde 4.83 ile benzin, yüzde 4.67 ile gazeteler yer aldı.

 

Giysi fiyatları düştü

Geçen ay fiyatı fazla düşen ürünlerin başında ise indirimler nedeniyle kadın çizmesi geldi. Şubatta kadın çizmesinin fiyatı yüzde 15.28 düştü. Bu düşüşü, yüzde 14.08 ile yünlü erkek kabanı, yüzde 13.80 ile kadın botu, yüzde 11.85 ile kadın kazağı, yüzde 10.77 ile kadın gömleği, yüzde 10.71 ile çocuk kazağı, yüzde 10.37 ile kadın pardösüsü, yüzde 7.35 ile erkek takım elbisesi, yüzde 7.16 ile erkek ayakkabısı izledi.

 

İstanbul zamda da lider

Türkiye’de Şubat ayında yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge, yüzde 8.22 ile İstanbul oldu. Şubatta yıllık bazda fiyatlar ülke genelinde yüzde 7.55 artış kaydetti. Yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 8.22 ile İstanbul, yüzde 8.17 ile Ankara, yüzde 8.15 ile ‘Aydın, Denizli, Muğla’ bölgelerinde görüldü

 

Gıda fiyatlarında rekor artış

TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranı dikkate alındığında 2014 yılı Cumhuriyet tarihinde gıda fiyatlarının en fazla artış gösterdiği yıl oldu. Geçen yıl kayısının fiyatı yüzde 130 artarken, bunu yüzde 107 ile patates izledi. Diğer zam şampiyonları ise şöyle: Kırmızı biber yüzde 91, fındık yüzde 86, Antep fıstığı yüzde 71, pirinç yüzde 68, ayva yüzde 52, elma yüzde 36, portakal yüzde 32... Fiyatlar bu denli artarken, yüksek girdi maliyetleriyle boğuşan çiftçi yine kazanamadı. Kazanan yine aracılarla tefeciler oldu. 

 

Gıda grubunda fiyatlar uçtu

Şubatta Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yer alan ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış yüzde 2.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.77, lokanta ve otellerde yüzde 1.06, haberleşmede yüzde 0.94, ve sağlıkta yüzde 0.82 artış yaşandı. TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 13.70 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Bunu yüzde 12.66 ile lokanta ve oteller, yüzde 9.18 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 8.29 ile sağlık, yüzde 7.96 ile eğitim izledi.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100