Geldi çattı '11 ayın sultanı'. İftar ve sahur lezzetleriyle birlikte yine bir ay boyunca oruç tutacak tüm İslam alemi. Beslenme alışkanlıklarımız da bu aya göre şekillenecek. Ramazan sofraları yine 1 ay boyunca kendini gösterecek; ama...
İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle midenin doldurulmaması gerektiğinin vurgulayan uzmanlar, bu durumun ani mide gerginliğine yol açabileceğini, tansiyon yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına neden olabileceğini kaydetti. Oruç tutacaklara iftar ve sahurda, "Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yiyin" uyarısını yapan uzmanlar, "Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir" dedi. Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gerektiğinden hareketle sıvı alımına çok dikkat edilmesini ifade eden uzmanlar, "Ağır işlerde çalışan işçiler yeterli miktarda su içilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır" ifadesi yer aldı.
Bol sıvı tüketin
Protein içeriği fazla olan gıdalar (acıkmayı geciktirirler) yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar, Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Bol sıvı alınmalıdır. Su içilmelidir. Meyve yenilebilir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır. Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı görülür.
Diyet için oruç tutulmaz
Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir, kilo verme yöntemi değildir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Ramazanda kilo almamak için nelere dikkat edilmelidir: Mutlaka sahura kalkın. Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yiyin. Domates, salatalık gibi çiğ yiyeceklere mutlaka sahurda yer veriniz. İftarda sebze yemekleri tüketin, ağır tatlılardan kaçının. Bol su için, azar azar, sık sık yiyin".
İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle midenin doldurulmaması gerektiğinin vurgulayan uzmanlar, bu durumun ani mide gerginliğine yol açabileceğini, tansiyon yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına neden olabileceğini kaydetti. Oruç tutacaklara iftar ve sahurda, "Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yiyin" uyarısını yapan uzmanlar, "Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir" dedi. Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gerektiğinden hareketle sıvı alımına çok dikkat edilmesini ifade eden uzmanlar, "Ağır işlerde çalışan işçiler yeterli miktarda su içilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır" ifadesi yer aldı.
Bol sıvı tüketin
Protein içeriği fazla olan gıdalar (acıkmayı geciktirirler) yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar, Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Bol sıvı alınmalıdır. Su içilmelidir. Meyve yenilebilir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır. Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı görülür.
Diyet için oruç tutulmaz
Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir, kilo verme yöntemi değildir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Ramazanda kilo almamak için nelere dikkat edilmelidir: Mutlaka sahura kalkın. Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yiyin. Domates, salatalık gibi çiğ yiyeceklere mutlaka sahurda yer veriniz. İftarda sebze yemekleri tüketin, ağır tatlılardan kaçının. Bol su için, azar azar, sık sık yiyin".