Bu haber kez okundu.

Ramazan ayında mutfaklar alev alev
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Ramazan öncesinde bazı ürünlerdeki fiyat artışlarını Ankara’da düzenlediği basın toplantısında masaya yatırdı. Bu yıl Ramazan öncesi gıda fiyatlarının yaşanan don, fırtına, aşırı yağış, kuraklık, dolu afetleri nedeniyle daha önceki yıllardan çok daha büyük bir önem arz ettiğine işaret eden Bayraktar, “Alınacak tedbirler; çiftçimize can suyu, onları gelecek sezona hazırlayacak şekilde moral olmalı, tarlasına, bağına, bahçesine girmesi için teşvik etmelidir. Bunu yapamazsak bu yıl ki sıkıntıları gelecek yıllara taşımak gibi bir sorunla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu. Tarım arazilerinin zaten kendi başına birer üstü açık fabrika olduğunu ifade eden Bayraktar, “Fabrikanın üstüne bir fabrika daha kurulmasını istemiyoruz. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için fevkalade önemli bu konuda, hem yerel, hem de merkezi yönetimden aşırı duyarlılık bekliyoruz” dedi.   

İşte fiyatı artan ürünler

Ramazan ayında gıdaya talebin arttığını ifade eden Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Bir kez daha uyarmak istiyorum ki; et fiyatlarında görülebilen en küçük artışta bile harekete geçen ithalat lobileri, üreticilerimizde büyük tedirginlik yaratmaktadır. Bu yıl yaşanan doğal afetler, hayvan yemi olarak kullanılan ürünlerde de ciddi üretim kayıplarına neden olacaktır. 
Haziran ayı itibariyle son altı aylık sürede, yem ve yem hammaddelerinin fiyatları, yüzde 5 ila yüzde 41.9 arasında değişen oranlarda artmıştır. Bu kadar kısa sürede, böylesi yüksek artışların olması üretim maliyetlerine ve ister istemez karkas fiyatlara yansımıştır.  

Ramazan ayı öncesinde, son yirmi günü dikkate alarak Mayıs ayı sonuna göre dana, kuzu, tavuk etinde önemli bir artış olmadı. Aynı dönemde, market fiyatlarına baktığımızda, 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 13 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olmuştur.  Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 12.03 ile kirazda görülmüştür. Kirazı yüzde 11.60 ile marul, yüzde 11.35 ile kuru fasulye, yüzde 11.13 ile limon, yüzde 10.15 ile yeşil soğan izlemiştir. 30 Mayıs 2014’ten bu yana üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 38.78 ile sivri biberde görülmüştür. Sivri biberi yüzde 36.36 ile kabak, yüzde 32.80 ile limon, yüzde 30.06 ile yeşil soğan, yüzde 26.86 ile yumurta, yüzde 22.30 ile kırmızı mercimek, yüzde 17.04 ile elma, yüzde 10.92 ile marul izlemiştir. 

Enflasyonu katlayan gıda ürünleri

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı gıda maddelerinde son bir yılda oluşan fiyat artışlarını da verdi. İşte enflasyonu katlayan o rakamlar: 

Ürün  Artış Oranı %

Kuru Kayısı180 

Fındık 104

Antep Fıstığı77.46

Kiraz 57.93

Elma 54.90

Karpuz 49.43

Kuru Fasulye39.13

Yumurta35.37

Kırmızı Mercimek30.77 

Limon30.20

Zeytinyağı 30.00

Şeftali 28.85 

Süt27.78 

Patates 26.51 

Dana Eti23.31

Pirinç 15.68 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100