02 Ağustos 2011 Salı 00:00
886 Okunma
Ramazan sofraları bir başka olacak
Ev hanımlarının, profesyonel aşçıların ve kendini denemek isteyenlerin özellikle yöresel yemeklerle hünerlerini göstereceği iftar ve sahur sofraları şimdiden iştah kabartıyor ~|~ Ev hanımlarının, profesyonel aşçıların ve kendini denemek isteyenlerin özellikle yöresel yemeklerle hünerlerini göstereceği iftar ve sahur sofralarının hazırlıkları, 16 saat civarında oruç tutacakların iştahını şimdiden kabartıyor. İftar sofraları için birbirinden lezzetli yemeklerin hazırlandığı Erzurum'da insanlar orucunu yöreye özgü ayran aşı çorbasıyla açıyor. Ayran aşı çorbası, kıymalı yumurta, lor dolması gibi yemeklerin hazırlandığı kentte, kadayıf dolması ve cağ kebabı her yıl vazgeçilmez lezzetler arasına yerini koruyor. Kadayıf dolması ile cağ kebabı da kentteki popülerliğini her daim koruyor. Erzincan'da Ramazan denilince ilk akla gelen lezzetler kesme, gendime ve kırdo çorbaları, keşkek, ekşili, babuko, kelecoş, sırın ve etli yaprak sarması yemekleri, tandır ketesi ve kasefe tatlısı.

Yöre yöre Ramazan yemekleri
ARDAHAN: Ağır kış koşullarının yaşandığı Ardahan'da kışın bakması zor olduğu için yazın kesilen kazlar kışlık olarak kurutuluyor. Pilavlı kaz, kentte Ramazan sofraları için vazgeçilmez lezzetlerden biri. Bunun yanı sıra ayran aşı, helle aşı ve püşrük aşı gibi çorbalar, mafiş, kayıtma, hingel, kete gibi hamur ürünleri, lokum tatlısı, un helvası ve hasuta tatlıları da sofraları süslüyor.
MUŞ: Yöreye özgü içli Muş köftesi, hazüt dolması, kırçikli kelem dolması ve jağ yemekleri vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.
KARS: Kars'ta Ramazanda sıkça yapılan piti yemeği, kuzu etine nohut ve sarı kök katılarak haşlanır, daha sonra fırında pişirilip servis edilir.
GAZİANTEP: Gaziantep'te ekşili taraklık, et kızartma, ciğer kavurma, terbiyeli köfte, yuvarlama, kabaklama, doğrama, şiveydiz, keme kebabı, patlıcan kebabı, altı ezmeli, islim kebabı, patlıcan kebabı gibi ana yemekler kentte Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

KAHRAMANMARAŞ: Kahramanmaraş'ın yöresel ekşili çorbası ve Maraş çöreği, kentteki Ramazan sofralarının olmazsa olmazları arasında geliyor.
KİLİS: Kilis'te ise Ramazan sofralarında çorba olarak genellikle ezogelin ve yayla tercih ediliyor. Etli yemekler ise kentin olmazsa olmazları arasında. 
ŞANLIURFA: Şanlıurfa'da pişirilen buğdayın yoğurtla karıştırılmasıyla yapılan ve soğuk servis edilen lebeniye (ayran çorbası) ile meyan kökünden yapılan meyan şerbeti, son yıllarda yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında, kavurucu sıcaklarda insanın içini serinletiyor.

RİZE: Rize'de Ramazan ayında sofralar mıhlama, kara lahana sarması, turşu ve tava yemekleri ile şenleniyor. Gümüşhane, Artvin ve Bayburt'ta Ramazan ayında sofralarda sıkça rastlanan yiyecekler arasında erişte ve siron bulunuyor.
ÇORUM: Çorum'un İskilip ilçesine özgü meşhur İskilip dolması ise, özel günlerde olduğu gibi Ramazan'da da bütün zorluğuna ve zahmetine karşın usta eller tarafından yapılıp, paylaşılıyor.
EDİRNE: Edirne'de ise hayli zahmetli olsa da Ramazan ayında her ailenin sofrasına bir kez de olsa ciğer sarma mutlaka geliyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121