Bu haber kez okundu.

Rize'nin balları altınla yarışıyor
Adını üretildiği yayladan alan dünyaca ünlü Anzer Balı 620, Organik Çamlıhemşin Balı 520, Ayder Balı ise 200 liradan alıcı buluyor ~|~

Rize'de, pek çok endemik bitki türünün bulunduğu yaylalarda üretilen ballar, yüksek fiyatlarıyla adeta altınla yarışıyor. Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, yörede 2 bin 500 civarındaki arıcının yaklaşık 80 bin kovanda bal üretimi yaptığını söyledi. İl genelinde yılda 500 ile bin ton arasında bal üretildiği anlatan Civaoğlu, "Bu yıl Rize genelinde 600 ton civarında bal üretildi. Rize'de genellikle kestane balı üretiliyor. Bunun dışında çiçek ile çok az miktarda komar balı da üretiliyor" dedi. Rize'de iklim ve doğa şartlarının iyi olması, flora açısından oldukça zengin olması ve pek çok endemik bitki bulunmasından dolayı Türkiye'nin ve dünyanın en iyi ballarından birisinin üretildiğini belirten Civaoğlu, şunları söyledi: "Rize'nin balını meşhur eden de endemik bitkilerin çokluğudur. Özellikle ilin yüksek kesimlerinden elde edilen bal daha da kaliteli oluyor. İlimizin balı 30 liradan 620 liraya kadar alıcı buluyor. Ortalama ise 50 liranın üzerinde satılıyor. Bu da ilimizin balının kaliteli olduğunu gösteriyor. Bal mumunun dışında hiçbir yapay ürün kullanmıyoruz. Kovanların bulunduğu bölgelerde de genellikle hiçbir kimyasal ilaçlama yapılmıyor. Bu sayede üretilen bal oldukça kaliteli ve doğal oluyor."

Anzer Balı'nın kilosu 620 TL
Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda, 2300-3000 rakım arasında 150 dolayında arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda bal üretiliyor. Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürleniyor, ardından da piyasaya sunuluyor. Anzer balının mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Anzer balının kilogramı 2009 yılında 500 lira, 2010 yılında 550 lira, bu yıl ise 620 liradan satışa sunuldu. Yüksek fiyatına rağmen her yıl Anzer balını almak için yüzlerce kişi kooperatife müracaat ediyor. Çoğu kez de bal yeterli olmadığı için taleplerin tamamı karşılanamıyor. Bu yıl üretilen 900 kilo civarındaki bal için kooperatife bin kilonun üzerinde talep geldi. Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, bu yılın verimli olduğunu belirterek, ''Üretilen 900 kilo civarındaki Anzer balının 700 kilogramı tescil edilerek bize gönderildi. Bu balın tamamını sattık. Hala tahlilde olan 200 kilogram civarında bal bulunuyor. Bu balın da gelmesinin ardından kooperatifimize müracaat edip sırada bekleyenlere göndereceğiz'' dedi.
Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı 16 üretici de ilçenin yaylalarında yaklaşık 150 kovanda bal üretimi yapıyor. Kooperatif, bu yıl üyelerinin ürettiği balı 'Organik Çamlıhemşin Balı' adıyla kilosu 520 liradan satışa sundu. Kooperatif görevlileri tarafından sezon başında mühürlenen kovanların sağımı, yine kooperatif görevlileri nezaretinde mühürleri sökülerek yapılıyor. Sağımı yapılan bal sertifikasyon kuruluşu tarafından onay verildikten sonra Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuvarında tahlil ediliyor. Kavanozlara dolumu da bu tahlilden sonra yapılıyor. Organik kara kovan balı daha çok ilçenin Maselevat ve Komati yaylalarında üretiliyor. Bu yıl 11 üreticinin ürettiği yaklaşık 400 kilo balın önemli bölümü satıldı. Kara kovan balı, Çamlıhemşin ilçe merkezi ile İstanbul'daki 5 satış noktasında piyasaya sürülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100