28 Ağustos 2006 Pazartesi 00:00
443 Okunma
Şanlıurfa'da isot sezonu açıldı
Biberde hasat mevsiminin başlamasıyla Şanlıurfa'da da isot üretimi için hazırlıklar başladı. Kendi tarlalarında ürettikleri kırmızı biberleri isot haline getirmek için bölgedeki kadınlar var güçleriyle çalışıyor. ~|~

Biberde hasadın yapılmaya başlamasıyla Şanlıurfa Toptan Sebze Hali'nde kırmızı biber alış?verişi hız kazandı. Tarlalarında ürettikleri ürünün yanı sıra halden de alış?veriş yapan üreticiler, isot yapmak için çalışmalara başladı.

Günde 150 ila 200 ton arasında biberin satıldığı halde yaşanan hareketlilik esnafı da memnun ediyor. İlde yöre mutfağının baş tacı olan Urfa isotunu yapmak için Sırrın Mahallesi'nde kurulan isot kentte kadınlar bir yandan isot temizlerken bir yandan da ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Çadırlar içersinde çocuklarıyla yakıcı güneşin altında acı isotları temizleyen kadınlar, gecede acıdan yanan ellerinin sızladığını söylüyor. Günde ortalama 15 ila 20 ton isot temizleyen kadınlar her çuval için karşılığında 1 YTL para aldıklarını bildirdi.

Şanlıurfa'nın meşhur çiğköftelik biberlerini yapmak için sabah erken saatlerde isot tarlasına gelerek çalıştığını kaydeden Emine Işıkay, "Bizim Urfa isotu elle yapıldığı için Türkiye'de ve yurt dışında meşhur. Bu yüzden bize çok talep geliyor. Biz burada kırmızı biberleri önce temizleyip ardından güneşte kuruttuktan sonra torbalar içersinde terletmeye bırakıyoruz.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100