01 Nisan 2014 Salı 00:05
945 Okunma
Şehirler iyotlu tuza alıştı

HABER MERKEZİ

Bebek ve çocuklarda büyüme, gelişme, öğrenme ve zeka geriliği, gebelerde düşük ve ölü doğum riski gibi sorunlara yol açan iyot yetersizliğinin ortadan kaldırılması için alınan önlemler meyvesini vermeye başladı. Türkiye genelinde yüzde 85'e kadar çıkan iyotlu tuz kullanımı, kentlerde yüzde 90, kırsalda ise yüzde 70 düzeyinde. Batı ve kuzeyde iyotlu tuz kullanımı artarken doğuya doğru gidildikçe oranlarda düşme görülüyor. İyot yetersizliği en fazla doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocukları etkiliyor, bebek ve çocuklarda büyüme, gelişme, öğrenme ve zeka geriliği, gebelerde düşük ve ölü doğum riski ve her yaşta guatr gibi sorunlara yol açıyor. Geçen yıl ağustos ayında çıkarılan Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği ile sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında potasyum iyodat katılması zorunlu hale getirildi. Tebliğde ayrıca iyot için belirlenmiş üst limitin artı 3 mg/kg farklılık gösterebileceği, iyot tüketmemesi gereken kişiler için iyotsuz sofra tuzu üretimi yapılabileceği hükmü de yer aldı.

İyotlu tuz kullanımı artıyor 

1995 yılında Türkiye genelinde yüzde 18.2 olan iyotlu tuz kullanım oranı, yüzde 85.4'e yükseldi. Bu oran kentlerde kırsala göre daha yüksek. Kentlerde yüzde 90 olan iyotlu tuz kullanım oranı kırsalda yüzde 71.5 düzeyinde. Batı ve kuzeyde bu oran artarken doğuya doğru gidildikçe düşme görülüyor. İyotlu tuz kullanımı oranı İstanbul'da yüzde 97.4, batıda yüzde 93.5, kuzeyde yüzde 90.5, Orta Anadolu'da yüzde 85.3, güneyde yüzde 78.6, doğuda yüzde 61.4, GAP bölgesinde ise yüzde 57.8 düzeyinde.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100