22 Aralık 2014 Pazartesi 00:05
874 Okunma
Seracıların sorunu da çok
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de sera üretimi konusunda ortaya çıkan rakamları kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’de örtü altı yetiştiriciliğinin 1940’lı yıllarda Antalya’da kurulan seralarla başladığını hatırlatan Bayraktar, şu ifadelere yer verdi: "Seracılığımızın gelişimi 1960’lı yıllara kadar yavaş olmuş ancak 1960’lı yıllardan itibaren plastiğin örtü malzemesi olarak kullanılmaya başlanmasıyla hızlı bir gelişme dönemine girilmiştir. 1960 yılında 10 bin 30 dekar alanda örtü altı yetiştiriciliği yapılırken, 2008 yılında 542 bin 158 dekara ulaştı. 2013 yılında ise süs bitkilerinin de dahil edilmesiyle sera alanı 615 bin 124 dekara yükseldi. Örtü altı yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan ilimiz Antalya. Bu ilimizi Mersin ve Adana illerimiz izliyor. 2013 yılında 28 milyon 448 bin 218 ton olan sebze üretiminin yüzde 20.88’nin, beşte birinden fazlası olan 5 milyon 940 bin 751 tonunun, 19 milyon 419 bin 256 ton meyvenin yüzde 1.72’sinin 333 bin 176 tonunun serada üretiliyor. Örtü altında üretilen sebzenin yüzde 53.9’unu domates, yüzde 16.9’unu hıyar, yüzde 10.8’ini karpuz, yüzde 6.5’ini sivri biber, yüzde 4.2’sini ise patlıcan oluşturuyor. Örtü altında yetiştiriciliği yapılan meyveler içinde çilek, muz, üzüm, kayısı ve şeftali (nektarin) bulunuyor. Serada üretilen meyvenin yüzde 51.6’sını muz, yüzde 48’ini çilek oluşturuyor."

Yüksek maliyetler çiftçinin belini büküyor 

Bugün gelinen noktada, örtü altı yetiştiriciliği yapan üreticilerin de sorunları bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: "İşletmelerin küçüklüğü, pazarlama sorunları, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi ülkemiz tarımında karşılaşılan genel sorunlar, örtü altı yetiştiriciliğinin de temel sorunlarıdır. Ülkemizde seralar, işletme yapısı ve sera büyüklüğü yönünden küçük işletmeleridir. Küçük işletmelerin yaygınlığı, sermaye yetersizliğini beraberinde getirmekte, üretici serasına gereken yatırımı yapamamakta ve modern teknolojilerin kullanımı da buna bağlı olarak sınırlı kalmaktadır."

Bayraktar, önemli bölümünün küçük işletmeler olması ve bu işletmelerin büyük oranda iklim koşullarına bağlı kalarak üretim yapması dikkate alındığında, daha verimli ve kaliteli bir üretim sağlanabilmesi için mevcut seraların modern işletmelere dönüştürülmesi gerektiğini aktardı.

Elektrik giderleri düşündürüyor

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, seracılıkta maliyeti etkileyen en önemli faktörlerden birinin de elektrik giderleri olduğunu belirterek, "Seralar, ülke insanının beslenmesini sağlayan, istihdam yaratan, sanayiye hammadde temin eden, tarımsal amaçlı üretim faaliyetlerinin yapıldığı işletmelerdir. Maliyetlerin düşürülerek işletmelerin rekabet gücünün artırılabilmesi bakımından seralar, elektrik tarifesinde ticarethane kapsamından çıkarılmalı, daha uygun fiyatla elektrik alması sağlanmalıdır. Gübre, örtü malzemesi ile mazotta KDV oranları indirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100