Bu haber kez okundu.

Şerbetçi otunun hasadına başlandı
İlçede hasat sezonu boyunca yetiştirildiği tarlalardan yaş alınan şerbetçi otu, fabrikalarda kurutularak balyalanıyor, daha sonra yeniden işlenerek palet haline getiriliyor.  Şerbetçi otu, ilçede 50 yıldan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. İlçeye önemli gelir getiren şerbetçi otu son iki yıldır üreticiyi memnun etmiyor. Küçük aile işletmeciliği olarak Pazaryeri’nde yetiştirilen ve üç çeşit ekimi yapılan şerbetçi otunun kilosu, “provesgot, erciyes, ege ve pazaryeri” cinslerinde 6 lira 30 kuruş, aroma ise 6,5 liradan alınıyor. Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kozpınar, 2015 yılı şerbetçi otu hasadına başladıklarını, ancak “provesgot ve aroma” çeşitlerinden yüzde 10 verim alabildiklerini belirtti.  Kozpınar, “Hammadde olarak ürettiğimiz ve endüstriyel bitkilerden olan şerbetçi otu, maalesef havaların yağışlı gitmesinden dolayı bu yıl çok kıt. Ne kadar bakımını yapsak da istediğimiz ürünü alamadık” dedi.

Kaliteli şerbetçi otu Pazaryeri’nde
Kozpınar, Türkiye’de sadece Pazaryeri’nde yetişen ve kalitesinin dünya standartlarının üzerindeki şerbetçi otunun içindeki alfasit oranının yüksek olduğunu ancak bu sezon rekoltesinin düştüğünü söyledi. Kooperatif üyelerini ve üreticilerin menfaatlerini korumak için teknolojik gelişmelere hızla uyum sağladıklarını ifade eden Kozpınar, şerbetçi otunun Türkiye’de birçok ilde denendiğini fakat en kaliteli otun Pazaryeri’nde yetiştirildiğini ve  7 bin nüfuslu ilçede 7’den 70’e herkesin gelir sağladığını bildirdi. Yağış nedeniyle geçen yıl ki rekoltenin altında üretim beklediklerini belirten Kozpınar, bu yılki yaş şerbetçi otu rekoltesini 600 ila 900 ton olarak tahmin ettiklerini kaydetti.

Üreticiler sonuçtan memnun değiller
Şerbetçi otu üretimi yapan Yaşar Emral ise yıllardır üreticilik yaptıklarını ve yıllara göre üretimin düştüğünü belirtti. Yağış nedeniyle geçen yıl ki rekoltenin altında ürün elde ettiklerini bildiren Emral, “Çiftçinin hali perişan. Aldığım para işçi ücretine denk geliyor. Destek verilmezse şerbetçi otu yapma düşüncesi kafamdan silinecek. Zaten bunu sadece emekliler yapıyor, gençlerimiz uğraşmıyor” dedi. Üretici Selami Akbulut da 10 dekar şerbetçi otu tarlasından 1 ton ürün alamadığını dile getirerek, geçmiş yıllarda aynı dekardan 8-9 ton şerbetçi otu topladıklarını, son iki yıldır yapılan masrafları ve işçi ücretlerini ceplerinden karşıladıklarını söyledi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100