Bu haber kez okundu.

Tarhana geleneği 443 yıldır yaşatılıyor
Beyşehir’de ramazan ayı nedeniyle ara verilen tarhana yapımı kış mevsimi gelmeden aileleri yoğun bir telaşa sürükledi. İlçede ailelerin kış aylarında vazgeçilmez çerez yiyeceği olan tarhanalar yapıldıktan sonra güneş altında kurutulmaya bırakılıyor. Tarhana telaşının yaşandığı ilçe merkezinde, köy ve kasabalarda birçok evin önünde, okul bahçelerinde, teraslarda veya yol üzerlerinde kamıştan yapım çitlere rastlanıyor. Çitlerin üzerinde güneşte kurutulmaya bırakılan tarhanaların başında aile fertleri sırasıyla kuş ve kedi gibi hayvanlardan korumak amacıyla nöbet tutuyor. Tarihi Eşrefoğlu Camisi’nin karşısında bulunan evinde Beyşehir’de 443 yıldır süren tarhana geleneğini yaşatanlardan birisi olan Fatma Karazeybek de, birçok aile gibi bu oldukça uğraş gerektiren zahmetli iş için günler öncesinden başlayan hazırlıkla birlikte aile fertlerinin yardımıyla sofraların vazgeçilmezi için kolları sıvıyor. Karazeybek, atalardan kalan tarhana geleneğini birçok Beyşehirli gibi uzun yıllardan beridir devam ettirdiklerini belirterek, “Bu, tarhanamız çocukluğumuzdan beri, lezzetini bildiğimiz, çok da doyurucu olan bir yiyecek. Onun için her yıl yaz aylarında bu tarhanayı yapıyoruz” dedi.

Tarhana kış aylarında önemli bir besin kaynağı

Tarhana yapımının oldukça zahmetli bir iş olduğunu ve yapımı için sıcak ve güneşli havaları beklediklerini dile getiren Karazeybek, “Önceleri meteorolojiye bakıyorduk haberlerde. Şimdi internete bakarak yapıyoruz. İnternet, daha sonraki günlerin hava durumunu da verdiği için bize kolaylık sağlıyor. Bu işte en önemli konu, yağışlı hava olmaması… Yağmur olursa, o kadar zahmetten sonra yaptığın tüm iş boşa gidiyor. Onun için önlem olarak hava durumuna mutlaka bakarız” dedi. Kazanlarda kaynatıp pişirdikten sonra tarhana yapımı için özel makinelerinden istifade ettiklerini de belirten Karazeybek, yuvarlatılarak şekli verilen tarhanaların kamış çitlerinin üzerinde güneşte kurutulmaya bırakıldığını, başlarında ise aile fertleri olarak sürekli nöbet tuttuklarını söyledi. Güneş altında kurutulan tarhanalara en çok serçelerin zarar verdiğini ve en çok bundan muzdarip olduklarını anlatan Karazeybek, önlem için tarhanaların başından gün boyu ayrılamadıklarını ve el işlerini dahi tarhana başında yaptıklarını aktardı. Tarhana yapımı için en ideal ayın Temmuz ayı olduğunu ancak son yıllarda ramazan ayının araya girmesi nedeniyle ilçe genelinde tarhana telaşının Ağustos aylarına kaydığını anlatan Karazeybek, Haziran ayında da tarhana yapılabildiğini söyledi. İHA
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100