Bu haber kez okundu.

Tavuk etini nasıl tüketmeliyiz?
Erciyes Üniversitesi (EÜ) Hastaneler Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Doğanay, bazı kurallara uymak şartıyla tavuk etinin gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini bildirdi. ~|~

Prof. Dr. Doğanay, Türkiye'de görülen kuş gribi vakaları ile beyaz et tüketimi arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığını söyledi. Tedirginlik içerisinde halkın beyaz et tüketiminden vazgeçebileceğini kaydeden, ancak bunun yanlış olduğunu savunan Doğanay, bazı kurallara uymak şartıyla gönül rahatlığı içerisinde beyaz et tüketilebileceğini belirtti.

Kuş gribinin şu an için sadece doğu bölgesinde görüldüğüne diğer bölgelerde böyle bir riskin bulunmadığına dikkati çeken Doğanay, beyaz et tüketimine ilişkin şu önerilerde bulundu: "Tavuk ürünleri rahatlıkla tüketilebilir, ama bazı önlemlerin alınması lazım. İyice pişirilmeden tavuk etleri yenilmemelidir. Tavuk etleri hazırlanırken eldiven kullanılmalıdır. Hazırlandıktan sonra, eller mutlak suretle sabunlu su ile temizlenmelidir. Hazırlandığı tezgahlar deterjanlı sıcak su ile yıkanmalıdır. Yumurta ise rahatlıkla yenilebilir ama mutlak suretle 7 dakikanın üzerinde kaynatılmalıdır." Prof. Dr. Doğanay, virüsün insandan insana bulaşmasının çok zayıf bir ihtimal olduğunu, bulaştığında ise çok hızlı bir şekilde yayılacağını ifade etti.

Türkiye'nin kuşların göç yolu üzerinde olduğunu anlatan Doğanay, ülkenin herhangi bir yerinde hastalık varsa yayılma şansının da bulunduğunun unutulmaması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti: "İnsandan insana bulaşması çok zayıf ama virüs bazı genetik değişikliklere uğrayarak insandan insana bulaşabilir. Böyle olursa, çok hızlı bulaşır. Bu durum, virüsün karakteristik özelliğinden kaynaklanır. Yani, bir canlıya adapte olduğu zaman, o canlıda yaşamaya başladığında, çoğalıp başkasına bulaşma mümkün hale gelir. Böyle bir yapıya büründüğünde, virüs çok tehlikeli bir hal alır."
     
HASTA KANATLILARIN KESİLMESİ
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel de kuş gribinin, hasta kanatlı hayvanların kesilmesi veya çiğ yumurta tüketimiyle insanlara da bulaşabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Sırmatel, son zamanlarda güncel bir konu haline gelen kuş gribinin, 18. Yüzyıl'dan bu yana bilinen bir hastalık olduğunu ve genellikle kanatlı hayvanlarla yakın temasta bulunan insanlarda görüldüğünü söyledi.

Kuş gribine neden olan virüsün değişik türleri bulunduğunu, insanda görülen ve farklı bir yapıya sahip olan "H5N1" virüsünün antijenik özelliği nedeniyle insandan insana bulaşmadığını aktaran Sırmatel, hastalığın evcil tavuk, ördek ve kuşlara genellikle göçmen kuşlar aracılığıyla bulaştığını kaydetti. Sırmatel, "Kanatlı hayvanlarda virutik bir hastalık olarak bilinen kuş gribi, hasta kanatlı hayvanların kesilmesi veya çiğ yumurta tüketimiyle insanlara bulaşabilir. Bunun için tüketilen yumurta ve kanatlı hayvan etinin hijyenik olmasına dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100