Türkiye'de tavuk üretiminin yüzde 85'ini gerçekleştiren 18 firmanın oluşturduğu Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu'nun Başkanı Zuhal Daştan, iyice yıkanmış ve kaynatılarak pişirilmiş, yüksek ateşte muamele görmüş bir kanatlı etinde ne kuş gribi mikrobunun ne de herhangi bir mikroorganizmanın yaşamasının mümkün olmadığını söyledi
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu, Türkiye'de saptanan kuş gribi hastalığı ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Platform Başkanı Zuhal Daştan, kuş gribinin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı deprem, sel gibi doğal bir felaket olduğunu ifade etti.Hastalıklı hayvanların dışkılarıyla diğer kanatlı hayvanlara bulaşan kuş gribinin Türkiye'ye göçmen kuşla aracılığıyla gelme riskinin çok önceden tespit edildiğini ve bakanlık önderliğinde sektöriçin AB standartlarına uygun bir acil eylem planı hazırlandığını anlatan Daştan, bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.Sürpriz değildiToplantının ardından basın mensuplarını sorularını da cevaplayan Daştan, olayın komplo olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Dünya Sağlık Örgütü'nün aylar önce Sibirya'da kuş gribi tespit edilmesinin ardından göçmen kuşların yolları üzerinde bulunan ülkeleri bu konuda uyardığını hatırlatarak, "Yani bu bizim için sürpriz değildi, çıkmaması sürpriz olurdu" dedi.AB ithal etmiyorduOrtada bir hastalık bulunmadığı için bu durumun sektöre bir maliyeti olmadığını savunan Daştan, olaya sağduyuyla yaklaşıldığını, tüketicilerden de hiçbir tepki gelmediğini kaydederek, "Pazar ve Pazartesi günlerinde satışlar normal seyrinde seyretmiştir" diye konuştu.Daştan, AB'nin Türkiye'den ithalatı durdurma yasağına ilişkin olarak da Türkiye'nin AB'ye zaten et ihraç etmediğini söyledi.