Bu haber kez okundu.

Turistler yemeklerimizi yağlı buluyor
Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nca yapılan bir araştırma, yabancı turistlerin Türk yemeklerini lezzetli, ama yağlı bulduklarını ortaya çıkardı.

Turistlerin, lezzet bakımından en çok dolma, içli pilav ve etli yaprak sarmayı tercih ettikleri et, tavuk, balık ve yumurta yemeklerini ise görünüş olarak güzel buldukları belirlendi.

Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu öğretim görevlisi Abdullah Tanrısevdi, Doç. Dr. Bahattin Rızaoğlu ile yaptıkları çalışmayı, turistlerin yemek yedikleri mekanlarda yüz yüze görüşerek ortaya çıkardıklarını kaydetti.

Anketin Belçika, Hollanda, Danimarka, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, İtalya ve Yugoslavya'dan gelen turistler üzerinde değerlendirildiğini belirten Tanrısevdi, şöyle konuştu:

"Araştırma bulgularına bir bütün olarak bakıldığında, Türk yemeklerinin araştırma kapsamında yer alan yabancılar tarafından beğenildiği ortaya çıkmıştır. Bi~|~r başka ifade ile Türk yemekleri yabancıların ideal yemek tercihlerini karşılamada yeterlidir. Özellikle İngiliz ve Doğu Avrupalı ziyaretçilerde sıcaklık ve beslenme değerindeki örtüşmezlik durumu daha belirgin ortaya çıkmıştır. Türk yemeklerinin renginin ziyaretçilerin beklentilerini karşılama düzeyinde ise İngiliz ziyaretçilerin dışındaki milletlere mensup deneklerin renk konusundaki beklentilerini karşılamadığı görülmüştür."

Yağlı buluyorlar

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yapılan benzer araştırmalarda da genel olarak yabancılar tarafından Türk yemeklerinin, görünüş, lezzet, porsiyon miktarı ve çeşitliliği bakımından beğenildiğini belirten Rızaoğlu, şöyle dedi:

"Yemeklerimiz beğeniliyor, fakat fazla yağlı bulunuyor. Turistler yemeklerimizdeki yağ oranının yüksek olmasından şikayetçiler. Araştırmamızda, yabancıların tas kebabı, şiş köfte, Çerkez tavuğu, iç pilavlı tavuk, hamsi tava, uskumru dolma, çılbır, menemen gibi et, tavuk, balık ve yumurta yemeklerini sadece görünüş açısından güzel, etli kuru fasulye, mercimek, köfte, zeytinyağlı barbunya gibi kuru baklagil yemeklerini besin değeri yönünden yüksek, etli yaprak sarma, etli biber dolma, şehriyeli pilav ve iç pilav yemeklerini lezzetli bulduklarını tespit ettik."

Yabancılar taklidi sevmiyor

Rızaoğlu, bu tür araştırmaların, Türk mutfağının yabancılar tarafından nasıl algılandığını belirleyerek, hangi yöntemlerin eksik ya da fazla olduğunun bilinmesini kolaylaştırdığını kaydetti.

Rızaoğlu, işletmecilerden, kültürün önemli bir parçası olan yemek konusuna gerektiği ölçüde önem vermelerini isteyerek, "Yabancılar taklit edilen hizmetlerden de imtina etmektedir. Bu yüzden yemekler orijinalliği bozulmadan sunulmalıdır" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100