Türkiye'nin ilk akredite meyvesi!
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran'ın
girişimleriyle Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK) oluşturuldu
girişimleriyle Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK) oluşturuldu
18.06.2012 00:00:00
Türkiye'de ilk kez bir meyve için akreditasyon çalışması yürütmek için kurulan Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK), uluslararası alanda kabul gören ilkelere bağlı kalarak öncelikle kayısı üretim koşullarına yönelik standartlar oluşturmak için çalışmalara başladı. Bu standartlar kayısının çok daha kaliteli ve sağlıklı olmasını sağlayacağı gibi; belirlenen standartlara uygun üretim yapan üreticileri, işletmeleri ve aracı kurumları diğerlerinden ayırarak, ayrıcalıklı hale getirecek.
Hedef 800 milyon dolar gelir
Lezzeti ve kalitesiyle dünyadaki en iyi kayısıyı yetiştiren il olan Malatya'da, gönüllülük esasına dayanan uygulamayla, akredite olmak isteyen üreticilerin bahçelerine ‘Turuncu Bayrak' verilerek üretimin her aşaması denetlenecek. Kent üreticisine yılda yaklaşık 400 milyon dolar kazandıran kayısının, akreditasyon çalışmalarıyla katma değerinin artırılarak, şehre katkısının 700-800 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor.
Uygunluk belgesi, uluslararası geçerliliğe sahip olacağından; ürün kalitesinin ve standardizasyonunun sağlanmasının yanı sıra, ihraç fiyatlarının da artmasını sağlayacak. Dünya yaş kayısı üretici fiyatları incelendiğinde Fransa'da kilogram fiyatının yaklaşık 2 Amerikan Doları olduğu ve dünyadaki en yüksek üretici fiyatı olduğu görülmekte. Türkiye'deki üretici fiyatları ise 1 dolar civarında olup Fransa'yı takip etmekte.
Malatya kayısının merkezi
Dünya kayısı pazarında söz sahibi olan Malatya'da 8 milyon civarında kayısı ağacından, yıllık 400 bin ton yaş kayısı, 110 bin ton kuru kayısı elde edilmekte. Bugün Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55'i, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 85'i Malatya ilinde yapılmakta. Malatya tek başına dünya yaş kayısı üretiminde yüzde 20, dünya kuru kayısı üretiminde ise yaklaşık yüzde 80'lik bir paya sahiptir. YENİMESAJ - MALATYA
Hedef 800 milyon dolar gelir
Lezzeti ve kalitesiyle dünyadaki en iyi kayısıyı yetiştiren il olan Malatya'da, gönüllülük esasına dayanan uygulamayla, akredite olmak isteyen üreticilerin bahçelerine ‘Turuncu Bayrak' verilerek üretimin her aşaması denetlenecek. Kent üreticisine yılda yaklaşık 400 milyon dolar kazandıran kayısının, akreditasyon çalışmalarıyla katma değerinin artırılarak, şehre katkısının 700-800 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor.
Uygunluk belgesi, uluslararası geçerliliğe sahip olacağından; ürün kalitesinin ve standardizasyonunun sağlanmasının yanı sıra, ihraç fiyatlarının da artmasını sağlayacak. Dünya yaş kayısı üretici fiyatları incelendiğinde Fransa'da kilogram fiyatının yaklaşık 2 Amerikan Doları olduğu ve dünyadaki en yüksek üretici fiyatı olduğu görülmekte. Türkiye'deki üretici fiyatları ise 1 dolar civarında olup Fransa'yı takip etmekte.
Malatya kayısının merkezi
Dünya kayısı pazarında söz sahibi olan Malatya'da 8 milyon civarında kayısı ağacından, yıllık 400 bin ton yaş kayısı, 110 bin ton kuru kayısı elde edilmekte. Bugün Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55'i, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 85'i Malatya ilinde yapılmakta. Malatya tek başına dünya yaş kayısı üretiminde yüzde 20, dünya kuru kayısı üretiminde ise yaklaşık yüzde 80'lik bir paya sahiptir. YENİMESAJ - MALATYA