21 Ekim 2014 Salı 00:06
467 Okunma
Vatandaş yer fıstığından kaçtı
Bu yıl maliyetler nedeniyle üreticinin alternatif ürünlere yönelmesi nedeniyle yer fıstığında rekoltenin yüzde 13-14 düşüşle 120-122 bin ton dolaylarında kalacağı tahmin ediliyor. 2013 yılında 39 milyon 810 bin ton olan dünya toplam yer fıstığı üretimi de, yüzde 1.5 oranında azalarak Eylül ayı tahminlerine göre 2014 yılında 39 milyon 190 bin tona indi. Türkiye’de 17 ilde yer fıstığı üretilmesine rağmen, Adana ve Osmaniye toplam üretimin yüzde 78’ini karşılıyor. Adana toplam 68 bin 375 ton üretimle ilk, Osmaniye ise 42 bin 113 ton üretimle ikinci sırada bulunuyor. Bu illerimizi Kahramanmaraş, Aydın, Antalya ve Mersin illeri takip ediyor. Yer fıstığının Türkiye’de 90 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen ekim, hasat ve harman teknolojisi henüz yeterince gelişmemiş durumda. Bu durum maliyetleri yükselttiğinden, yer fıstığının yağ sanayinde değerlendirilememesine yol açıyor. Söz konusu durum üretim artışını da sınırlıyor. Yüksek maliyet nedeniyle yağ sanayinde değerlendirilemeyince, yer fıstığı ülkemizde çerez olarak tüketiliyor, çerez olarak ihraç ediliyor. Bileşiminde yüzde 45-55 yağ, yüzde 20-25 protein, yüzde 16-18 karbonhidrat,  yüzde 5 mineral madde bulunuyor. Yer fıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer ürünlerden ayrılıyor. 
EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121