
Türkiye'de etkili olması beklenen virüs, tahmin edilenin aksine Türk kullanıcıları fazla etkilemedi. Türkiye virüsün etkili olduğu ilk 10 ülke içerisinde yer almadı. Network Box güvenlik şirketinin verdiği rakamlara göre virüsün etkili olduğu ilk 10 ülke arasında hiç bir Avrupa ülkesi bulunmuyor.
Virüsün en çok hissedildiği ilk 10 ülke şunlar:
1) Hindistan ? 37%
2) Malezya ? 23%
3) Endonezya ? 9%
4) Tayland ? 5%
5) Filipinler ? 4%
6) Birleşik Arap Emirlikleri ? 3%
7) Singapur ? 3%
8) ABD ? 2%
9) Peru ? 2%
10) Sri Lanka ? 1%
Güvenlik şirketleri ise tahminlerinin altında çıkan rakamlar konusunda yanıldıklarını kabul etmekten çok, yaptıkları uyarıların dikkate alındığını ve gerekli önlemlerin zamanında alındığını savunuyorlar. Virüsün etkinleşeceği tarihin önceden bilinmesi nedeniyle özellikle kurumsal mekanlarda önlemlerin önceden alınabildiğini belirten uzamanlar virüsün 11 farklı formattaki bilgisayar dosyasını silecek olmasının ciddiye alınmasını sağladığını belirtiyorlar.
Virüs taraması yapılsın
Uzmanlar, bilgisayar kullanıcılarına 3 Şubat'ta aktif hale geçecek "Nyxem" virüsünün yıkıcı etkilerinden korunmak için bu tarihten önce virüs taraması yapmaları çağrısında bulunmuşlardı.
Birçok özel şirket, virüs programları ve diğer yöntemlerle ilk olarak 16 Ocak'ta ortaya çıkan Nyxem'i etkisiz hale getirirken, bilgisayar uzmanları, çok sayıda ev kullanıcısının bilgisayarına bu virüsün girmiş olabileceği uyarısında bulunmuşlardı.
Bulaştığı bilgisayarda öncelikle adres defterine saldırıp kendisini bu adreslere gönderen virüs, aynı yerel bağlantı içindeki bilgisayarlarda arama yöntemiyle de bulaşıyor ve her ayın 3'ünde şu dosyaları siliyor:
DMP ? Oracle dosyaları
DOC ? Word dökümanları
MDB ? Microsoft Access
MDE ? Microsoft Access/Office
PDF ? Adobe Acrobat
PPS ? PowerPoint Sunumları
PPT ? PowerPoint
PSD ? Photoshop dosyaları
RAR ? Sıkıştırılmış arşiv dosyaları
XLS ? Excel
ZIP ? Sıkıştırılmış arşiv dosyaları
Virüsün ayrı olarak anti?virüs yazılımını da etkisiz hale getirmeye çalıştığı ve fare ile klavyeyi de çalışmaz kılabileceği belirtilmişti.
Özellikle ev kullanıcılarını uyaran bilgisayar güvenliği şirketleri, anti?virüs programlarının çoğunun bu virüsü temizleyecek kapasitede olduğunu bildirmişlerdi.