Tarladan sofraya fiyat makası açıldı
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, izledikleri 34 üründe üreticiden markete gelinceye kadar yaklaşık yüzde 200 oranında fiyat artışları olduğunu açıkladı. Buna göre vatandaşların 30 liraya aldıkları kuru kayısı üreticide sadece 6 lira, markette 23 liraya satılan kuru incir üreticide 6.5 lira.
01.11.2016 00:00:00
HABER MERKEZİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında, markette 33 üründen 18'inde, üreticide 29 üründen 14'nde fiyatların gerilediğini bildirdi. Markette Ekim ayında 3 üründe, üreticide 5 üründe fiyat değişimi görülmediğini belirten Bayraktar, markette 12, üreticide ise 10 üründe fiyat artışı meydana geldiğini vurguladı. Bayraktar'ın açıklamalarına göre; Ekim ayında markette en fazla fiyat artışı yüzde 23.80 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 11.26 ile sivri biber, yüzde 9.12 ile kuru kayısı, yüzde 6.35 ile yeşil fasulye, yüzde 6.15 ile kuru fasulye, yüzde 5.43 ile domates, yüzde 4.03 ile tavuk eti, yüzde 3.39 ile nohut, yüzde 3.20 ile kuru soğan, yüzde 3.13 ile marul, yüzde 2.80 ile pirinç, yüzde 0.66 ile mısırözü yağı takip etti. Ekim ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın devam ettiğine, TZOB tarafından izlenen 34 üründe yüzde 194.69 fiyat farkı görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, bu rakamın, Eylül ayında 30 üründe yüzde 185.90 olduğunu, fiyat farkı ortalamasında 8.79 puan artış meydana geldiğini belirtti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkının Ekim ayında en fazla kuru kayısı, mandalina, elma, patates ve limonda yaşandığını bildiren Bayraktar, "Üretici ve market arasındaki fiyat farkı kuru kayısıda yüzde 398.33 oldu. Kuru kayısından sonra fiyat farkı sırasıyla mandalinada yüzde 384.94, domateste yüzde 229.12'yi buldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında, markette 33 üründen 18'inde, üreticide 29 üründen 14'nde fiyatların gerilediğini bildirdi. Markette Ekim ayında 3 üründe, üreticide 5 üründe fiyat değişimi görülmediğini belirten Bayraktar, markette 12, üreticide ise 10 üründe fiyat artışı meydana geldiğini vurguladı. Bayraktar'ın açıklamalarına göre; Ekim ayında markette en fazla fiyat artışı yüzde 23.80 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 11.26 ile sivri biber, yüzde 9.12 ile kuru kayısı, yüzde 6.35 ile yeşil fasulye, yüzde 6.15 ile kuru fasulye, yüzde 5.43 ile domates, yüzde 4.03 ile tavuk eti, yüzde 3.39 ile nohut, yüzde 3.20 ile kuru soğan, yüzde 3.13 ile marul, yüzde 2.80 ile pirinç, yüzde 0.66 ile mısırözü yağı takip etti. Ekim ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın devam ettiğine, TZOB tarafından izlenen 34 üründe yüzde 194.69 fiyat farkı görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, bu rakamın, Eylül ayında 30 üründe yüzde 185.90 olduğunu, fiyat farkı ortalamasında 8.79 puan artış meydana geldiğini belirtti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkının Ekim ayında en fazla kuru kayısı, mandalina, elma, patates ve limonda yaşandığını bildiren Bayraktar, "Üretici ve market arasındaki fiyat farkı kuru kayısıda yüzde 398.33 oldu. Kuru kayısından sonra fiyat farkı sırasıyla mandalinada yüzde 384.94, domateste yüzde 229.12'yi buldu.