logo
25 NİSAN 2024

Velayet yolunun başı; İmam Ali

İcmal Gençlik Derneği'nin geleneksel yaz kampındaki oturumda söz alan ilahiyatçı-yazar Hasan Aydın, "Hz. Peygamber'e kadar uyarıcılar Nebi veya Resul olarak tebliğ görevlerini yaptılar. O'ndan sonra Nübüvvet yolu bitti, velayet yolu başladı. Velayet yolunun başı da İmam Ali'dir" şeklinde konuştu
11.08.2017 00:00:00
SELİM AYANOĞLU / AFYONKARAHİSAR
İcmal Gençlik Derneği tarafından Afyon'da düzenlenen geleneksel yaz kampındaki oturumda konuşan ilahiyatçı-yazar Hasan Aydın "Kur'an'da Ehl-i Beyt" konusuna değindi.

"Hz. Peygamber'e kadar uyarıcılar Nebi veya Resul olarak tebliğ görevlerini yaptılar." diyen Aydın, "O'ndan sonra Nübüvvet yolu bitti, velayet yolu başladı. Velayet yolunun başı da İmam Ali'dir" ifadelerini kullandı.

İlahiyatçı-yazar Hasan Aydın'ın çarpıcı konuşmasını siz Yeni Mesaj okurlarının dikkatine sunuyoruz:
"İslam dininin sahibi ve hüküm koyucusu yalnız Cenab-ı Hak'tır. Dolayısıyla bir şeyin doğru veya yanlış olduğunu anlamak, dinin sahibinin bu konudaki muradını bilmekten geçer. Allah (c.c.) da muradını Kur'an'da ortaya koymaktadır.

İslam, Allah (c.c.) tarafından Peygamber (s.a.a.) aracılığı ile insanlara gönderilen ilahi kanunlar manzumesidir. Bu manzumeler yazılı olarak Kur'an-ı Kerim'de, yaşantı olarak da Ehl-i Beyt'in hayatında mevcuttur. Yazılı olan Kur'an-ı Kerim kıyamete kadar Allah'ın koruması altındadır. Hiç kimsenin, Kur'an'ın benzerini ortaya koyamadığını, gelecekte de koyamayacağını ve hiçbir kelimesini dahi değiştiremeyeceğini Allah Kur'an'da insanlara meydan okuyarak ilan etmektedir. 
Allah (c.c.) Peygamberini tanıtırken: "O; kuruntudan, keyfinden konuşmuyor. İndirilmiş bir vahiyden başkası değildir O." (Necm.3-4) buyurmuştur. 

Bu ayetten Peygamber (s.a.a.)'in konuştuğu her şeyin Allah (c.c.) tarafından olduğunu anlıyor ve idrak ediyoruz. O Peygamber'in bile gönderilen vahye tabi olması gerektiğini; "(Ey Muhammed!) Sana vahyolunana uy?" (Yunus:109) ayetinden anlıyoruz. Yine Hz. Peygamberin de Kur'an'a sımsıkı sarılması gerektiğini ve O Kur'an'dan hesaba çekileceğini de: "Öyle ise sana vahyedilene sımsıkı sarıl. Şüphesiz sen doğru bir yol üzeresin. Şüphesiz bu Kur'an, sana ve kavmine bir öğüt ve bir şereftir, ondan hesaba çekileceksiniz."(Zuhruf: 43-44) ayetinden anlıyoruz.
Peygamber'e itaat Allah'a itaattir
Vahiy ile desteklenen, Kur'an'a tabi olması istenen ve Kur'an'dan hesaba çekileceği kendisine bildirilen Peygamber (s.a.a.)'e itaat Allah'a itaattir. Peygamber'e isyanın Allah'a isyan olduğunu, O'nun bize verdiğini almamız gerektiğini ve nehyettiğinden de kaçınmamız gerektiğini de Cenab-ı Hak bize bildirmektedir.
Sorulması gereken sorulardan bir tanesi şudur; Hz. Peygamber (s.a.a.) biz ümmetine ne bıraktı? Bu sorunun cevabını Hz. Peygamber (s.a.a.) birçok sefer birçok yerde vermiştir. Sahihi Müslim'deki sahabe ve Hz. Ali'nin fazileti babındaki 2408 nolu hadis rivayetiyle yetinelim: Ben, Husayn b. Sebrâ ve Ömer b. Müslim Zeyd b. Erkam'a gittik.

Yanına oturduğumuz vakit Husayn ona: Gerçekten ya Zeyd sen çok hayırla karşılaştın. Resûlullah (s.a.a.)'ı gördün, hadisini dinledin, onunla beraber gaza ettin ve arkasında namaz kıldın. Gerçekten ya Zeyd, sen çok hayırla karşılaştın. Bize ya Zeyd! Resûlullah (s.a.a.)'den işittiklerini rivayet et! dedi. Zeyd: Ey kardeşim oğlu! Vallahi yaşım geçti; vaktim ilerledi. Resûlullah (s.a.a.)'tan bellediklerimin bazısını unuttum. Binâenaleyh size ne rivayet etmişsem kabul edin, neyi rivayet etmemişsem onu bana teklif etmeyin! dedi. Sonra şunu söyledi: 

Bir gün Resûlullah (s.a.a.) Mekke ile Medine arasında Hum denilen bir suyun başında aramızda hutbe okumak üzere ayağa kalktı ve Allah'a hamdü-sena etti. Vaaz eyledi. Ve hatırlatma yaptı. Sonra şöyle buyurdu: "Bundan sonra, dikkat edin ey cemaat! Ben ancak bir insanım. Rabbimin elçisi gelip de ona icabet etmem yakındır. Ben size iki ağır yük bırakıyorum. Bunların birincisi içinde doğru yol ve nur bulunan Kitabullah'tır.

Şimdi Kitabullah'ı alın ve ona sarılın!" Sonra Kitabullah'a terğîb ve teşbîhde bulundu. Sonra: "Bir de Ehl-i Beyt'imi bırakıyorum... Ehl-i Beyt'im hakkında size Allah'ı hatırlatırım!.. Ehl-i Beyt'im hakkında size Allah'ı hatırlatırım!.. Ehl-i Beyt'im hakkında size Allah'ı hatırlatırım!.." 

Bu hadisten anlıyoruz ki İslam: Kur'an ve Ehl-i Beyt'ten ibarettir. Ne Kur'an'sız bir Ehl-i Beyt ne de Ehl-i Beyt'siz bir Kur'an olabilir. Bu ikisi birbirinin tamamlayıcısıdır ve asla ayrı olarak düşünülemez. 
'Allah, İbrahim soyunu seçip âlemlere üstün kıldı'
Allah (c.c.) kıyamete kadar olmuş ve olacakların tamamını bilmekte ve ona göre takdir etmektedir. O'nun kanunlarında hiçbir değişimin olmadığı şu şekilde beyan edilmektedir: "Daha önce gelip geçenler hakkında da Allah'ın kanunu böyledir. Allah'ın kanununda asla değişme bulamazsın. (Ahzab: 62),

Allah (c.c.) "Şüphesiz Allah, Adem'i, Nuh'u, İbrahim ailesini (soyunu) ve İmran ailesini (soyunu) birbirinden gelmiş birer nesil olarak seçip âlemlere üstün kıldı. Allah, her şeyi hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir." (Al-i İmran:33) buyurmak suretiyle seçilen bu soylara ve zürriyetlerine de peygamberlik veriyor. Onu da: "Andolsun, biz Nuh'u ve İbrahim'i peygamber olarak gönderdik. Peygamberliği ve kitabı onların soylarına da verdik?" (Hadid: 26) ayetinden Peygamberliğin Nuh (a.s.) ve İbrahim (a.s.)'ın zürriyetlerine ait olduğunu anlamaktayız. Yani gelecek Peygamber bunların soyundan gelecek. Nitekim Hz. Peygamber, İbrahim (a.s.)'ın soyundandır.
'Hz. Peygamber ve Ehl-i Beyt'ini de öylece seçti'
Peygamber efendimiz (s.a.a.)'e kadar gelen elçi ve uyarıcılar seçildi de ondan sonra gelecek olanlar seçilmedi mi? Hayır. Allah (c.c.) nasıl ki; Hz. Musa'ya kardeşi Harun (a.s.)'ı seçmiş ve göndermiş ise; Hz. Peygamber ve Ehl-i Beyt'ini de öylece seçmiştir. Bir farkla: "Sa'd b, Ebi Vakkas'dan naklen: Tebuk gazasında Resûlullah (s.a.a.) Ali b. Ebî Tâlib'i halife bıraktı. Hz. Ali: Ya Resûlullah! Beni kadınlarla çocukların içinde halife mi bırakıyorsun? dedi. Bunun üzerine : "Benden Musa'ya nisbetle Harun yerinde olmana razı değil misin? Şu kadar var ki, benden sonra Peygamber yoktur." (Müslim: Alib, Ebi Talib'in faziletleri) buyurdular. 
'Nübüvvet yolu bitti, velayet yolu başladı'
Bundan anlaşılıyor ki; elçilik ve uyarıcılık görevi devam ediyor. Ama Nebi olarak değil de Veli olarak. Hz. Peygamber (s.a.a.)'e kadar uyarıcılar Nebi veya Resul olarak tebliğ görevlerini yaptılar. O'ndan sonra Nübüvvet yolu bitti, velayet yolu başladı. Velayet yolunun başı da İmam Ali (a.s.)'dır. Her dönemde ve her kavmin bir uyarıcısının olduğu bilgisini Cenab-ı Hak: "Şüphesiz biz, seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Hiçbir ümmet yoktur ki, aralarında bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın." (Fatır: 24) ayetiyle bunu teyit etmektedir.

Allah (c.c.) kendisi dışında hiç kimsenin hüküm vermesine, yeni ibadet çeşitleri ortaya koymasına, farklı haram ve helaller üretmesine asla razı olmaz. Razı olmadığını da, "Yoksa onların, dinden, Allah'ın izin vermediği şeyi kendileri için yasalaştıran ortakları mı var?.." (Şura: 21) diye beyan etmektedir.

Hiçbir şeyi tesadüflere bırakmayan Allah (c.c.), olmuş ve olacak şeylerin tamamını hem biliyor hem de bilgisi istikametinde takdir ediyor. Nasıl ki; Nuh (a.s.) ve İbrahim (a.s.)'ı Peygamber seçti ve zürriyetlerine de nübüvvet ve kitap verdi ise Hz. Muhammed (s.a.a.)'i de Peygamber seçti ve Ehl-i Beyt'ini de halife, imam, hidayet önderi, uyarıcı ve vasi seçti. İlk önce Ehl-i Beyt'ini diğer insanlardan ayrı tutarak onları; "Ey Peygamberin Ehl-i Beyt'i! Allah, sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor."

(Ahzab: 33) buyurmak suretiyle onları her türlü maddi, manevi kirlerden arındırıyor ve tertemiz yapıyor.
Tertemiz kılınan bu insanlar kıyamete kadar imam seçiliyor. İmamete ve hilafete kim yakın diye sorarsak; bu kişi tertemiz olan ve Allah (c.c.)'a en yakın olan kimsedir. Hani Cenab-ı Hak Hz. İbrahim'i bazı imtihanlardan geçirdi. Daha sonra da Allah (c.c.) O'nu insanlara imam yapacağını ifade etti. Hz. İbrahim ise zürriyetine de imamlık istedi. İşte o zaman Allah (c.c.) Hz. İbrahim'e benim ahdim zalimleri kapsamaz dedi.
'Peygamber'den sonra da uyarıcılar var'
Yukarıdaki ayet ve hadislerden anlaşılıyor ki; Kainatta hiçbir şey tesadüfi değil, aksine bir plan ve program dahilindedir. Bu plan Sünnetullah gereği devam etmekte ve asla değişmemektedir. Nasıl ki; Hz. Peygamber'den önce gelen elçiler ve uyarıcılar varsa Hz. Peygamber'den sonra da uyarıcılar vardır. Bu uyarıcılar Hz. Peygamber'in Ehl-i Beyt'i ve onun soyudur. Şu farkla ki, Nebi olarak değil de Veli olarak bu görevi sürdürmektedirler. Allah bizleri de onlarla bir ve beraber eylesin."


Çorlu tren kazasının cezaları belli oldu
6 sene sonra karar açıklandı
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü
Kınalı kuzular dedelerinin yolunda yürüdü
"Dedeciğim ben geldim"
Atatürk'ün Anzak annelerine yazdığı mektup okundu
Anzak Koyu'nda Şafak Ayini
Polisin alkollü sürücü ile imtihanı
44. seferde üflemeyi başardı
' Saray'la müzakere edilmez, mücadele edilir'
Zamanlaması manidar uyarı
Kameranın âlâsı üretildi
Ambargolar ASELSAN'ı kamçıladı
Vergi böyle toplanmaz
Eski Bakan Çelebi'den sert eleştiriler
'Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor'
Steinmeier, Yavaş'a böyle dedi
Trabzonspor'un eski başkanı vefat etti
Evinde ölü bulundu
Bakan'ın sözlerine tepki gösterdi
'Tam bir Düyûn-ı Umûmiye sistemi'
Çorlu tren kazasının cezaları belli oldu
6 sene sonra karar açıklandı
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü
Kınalı kuzular dedelerinin yolunda yürüdü
"Dedeciğim ben geldim"
Atatürk'ün Anzak annelerine yazdığı mektup okundu
Anzak Koyu'nda Şafak Ayini
Polisin alkollü sürücü ile imtihanı
44. seferde üflemeyi başardı
' Saray'la müzakere edilmez, mücadele edilir'
Zamanlaması manidar uyarı
Kameranın âlâsı üretildi
Ambargolar ASELSAN'ı kamçıladı
Vergi böyle toplanmaz
Eski Bakan Çelebi'den sert eleştiriler
'Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor'
Steinmeier, Yavaş'a böyle dedi
Trabzonspor'un eski başkanı vefat etti
Evinde ölü bulundu
Bakan'ın sözlerine tepki gösterdi
'Tam bir Düyûn-ı Umûmiye sistemi'

Çorlu tren kazası duruşması başladı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının duruşması başladı.
25.04.2024 10:49:00
İhlas Haber Ajansı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018'de 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davanın duruşması başladı.

Kazada hayatını kaybeden vatandaşların yakınları şehirde yürüyüş yaparak duruşmanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezindeki mahkeme salonuna giriş yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de duruşmayı takip ediyor.

Çorlu tren kazası duruşması başladı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının duruşması başladı
25.04.2024 10:48:00
İhlas Haber Ajansı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının duruşması başladı.



Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018'de 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davanın duruşması başladı. Kazada hayatını kaybeden vatandaşların yakınları şehirde yürüyüş yaparak duruşmanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezindeki mahkeme salonuna giriş yaptı.


Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı

Yargıtay’ın bozma kararı sonrası tekrar görülen terör örgütü DEAŞ’ın Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te düzenlediği ve 101 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili 10’u tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı.
25.04.2024 09:41:00
İhlas Haber Ajansı
Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı
Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu.

Avukatlar, kovuşturmanın genişletilmesini ve terör saldırısından önce ihmali bulunan kamu görevlileri hakkındaki belgelerin mahkemece değerlendirilmesini talep etti.

Beyanların ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, sanık Erman Ekici'nin "anayasal düzeni ihlal" suçundan 1, "101 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 101 kez olmak üzere toplam 102 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Ekici'nin 379 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs suçundan da 6 bin 822 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, diğer sanıklar Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç için de "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebinde bulundu.

Söz alan sanık Ekici, savunmasını hazırlamak için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmederek, duruşmayı 26 Haziran'a erteledi.

Grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon'da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.
25.04.2024 09:12:00
İhlas Haber Ajansı
Grip vakaları arttı, servisler doldu
Grip vakaları arttı, servisler doldu
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, 'Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte' dedi.

Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, 'Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz. Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza'nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs'ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız diye düşünüyorum. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerekiyor, hasta olan kişinin maske kullanması gerekiyor. Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. Türkiye'den Çin'e giden de var, Çin'den Türkiye'ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor' diye konuştu.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.