30 Eylül 2005 Cuma 00:00
361 Okunma
Aklınızda Bulunsun / Dereotu

Akdeniz kıyılarında yetişir. Fransızlar ve İtalyanlar bu otu çok sever. Çerez olarak tek başına yer, salataya, türlülere, güveçlere katarlar. Yemeklere hoş bir lezzet ve koku verir.

~|~ Ülkemizde dereotu, genellikle bakla, kabak, enginar yemeklerinde, balık haşlamalarında, pilakilerde kullanılır. Dereotunu çiğ olarak ise, cacık, kabak ve baklanın yoğurduna doğrarız. Bu otun çiğ olarak yenmesinde daha büyük yarar vardır. Pişince yapısında bulunan madensel tuzlar ve vitaminlerin miktarı azalır.

Yararları:
? Gaz sıkıntılarını giderir.
? Damarları açar, kan dolaşımını kolaylaştırır.
? Kadınların özel günlerini düzenler.
? Bağırsakları yumuşatır, idrar söktürür.
? Mideye rahatlık verir.

Hamile Kadınlar Yememelidir:
Dereotu çocuk düşürücü olarak ün yapmıştır. Eskiden, çocuk düşürmek için kullanılan kocakarı ilaçlarının çoğu dereotuyla hazırlanırdı. Günümüz çağdaş tıbca da bu özelliği doğrulanıyor.

Süt Yapar: Çocuk düşüren dereotu, öte yandan emzikli anneye de çok yararlıdır. Süt yapar.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100