02 Şubat 2007 Cuma 00:00
185 Okunma
Amasyalı'nın farklı lezzetleri
Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında olan Amasya'da halkın geleneksel olarak konuştukları şivelerinde ilginç sözler bulunuyor ~|~ Kendilerini daha çok Karadenizli olarak gören, ağız ve şiveleri ile bölgede çok farklı bir yeri olan Amasya'da yaşayan yerliler, önceden buyana kullanılan sözleri kullanmaya devam ediyorlar. Elmaya alma, başörtüsüne bürük, azıcığa ecük, civcive cücük, banyo yapmaya yıkanmak, kızılcığa zoğal diyen kent sakinleri, belkiye ellağım, gömleğe göynek, muşmulaya döngel, çabuk olmaya şip, rezile ilezir, havluya peşkir, geçen yıla bıldır diyerek konuşuyorlar. Amasya'ya ve Amasyalılara yabancı olan kişiler 'Heri'nin ne anlama geldiğini tam anlayamazlarken, köşeye çene, kümese pinlik, tırmığa gelberi, cımbıza mangaş diyen Amasyalılar birbirlerini anlamakta güçlük çekmiyorlar.
Özellikle yöresel ev yemekleri ile Türk mutfağına fazlaca lezzet katan Amasyalıların en önde gelen yemekleri arasında keşkek, baklalı dolma, Amasya çöreği, vişneli ekmek, tarhana çorbası bunlardan sadece bir kaçı. Yemeklerin tariflerinin kaybolmaması için harekete geçen Valilik, Amasya yemeklerinden oluşan bir kitap bile bastırdı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100