21 Nisan 2004 Çarşamba 00:00
192 Okunma
En doğal çay Türkiye'de
Karadeniz Teknik Üniversitesi Giresun Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tüfekçi, dünyanın en doğal çayının Türkiye'de üretildiğini, ancak kalitenin istenen seviyede olmadığını söyledi. Tüfekçi, dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içeceğin çay olduğunu belirtti. Türkiye'nin kaliteli çay üretebilme ve dünya ülkelerine ihraç etme konusunda oldukça eksikleri bulunduğunu ifade eden Tüfekçi, "Dünyanın en doğal çayı Türkiye'de üretilmesine rağmen çay kalitesi dünya standartlarının altındadır. Maalesef, zamanı geçmiş sürgün ve yaprakları topluyoruz. 2,5 yaprak toplanması gereken çayı standarda uygun toplamadığımız için çayın kalitesi düşüyor" diye konuştu. Kalitenin artırılması için çay ırkının ıslah edilmesi gerektiğine işaret eden Tüfekçi, şöyle devam etti: "Türkiye'de üretilen çaylar tohumla üretildiği için melez çaylardır. Fabrikasyon olarak dünya teknolojisiyle aynı seviyede olmamıza rağmen, ürettiğimiz çay yaprağı kaliteli olmadığı için çayımız da kaliteli olmamaktadır. Kalitel~|~i çay üretimi için mevcut çayları söküp üstün vasıflı çay ırklarıyla yeni bahçeler oluşturmamız gerekmektedir."
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100