Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan duyuruda, sağlıklı gıdalarla sağlıklı beslenmeye ilişkin kural ve önerilere yer verildi. Sağlıklı gıda tüketmenin ilk ve en önemli koşulunun temizlik olduğu kaydedilen duyuruda, gıda hazırlanmadan önce ellerin yıkanması, gıda hazırlığı süresince bu işlemin sık sık yinelenmesi gerektiği vurgulandı.
70 derecede pişirin
Gıdalarla temas edecek tüm yüzeylerin ve aletlerin yıkanması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Mutfaklar sinek, böcek ve diğer hayvanlara karşı korunmalı. Mikroorganizmalar ellerle, giysilerle, kullanılan araçgereçlerle gıdaya taşınır ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olur" denildi. Duyuruda, pişmiş gıdalarla çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının ayrı tutulması, pişmiş ve çiğ gıdaların birbirinden ayrı kaplarda muhafaza edilmesi gerektiği vurgulandı. Başta et ve deniz ürünleri olmak üzere çiğ gıdaların sularının tehlikeli organizmalar içerebileceği, bu mikroorganizmaların gıdaların hazırlanması ve saklanması sırasında diğer gıdalara geçebileceği ifade edilen duyuruda, bu ürünlerin en az 70 derecede pişirilmesi halinde organizmaların öleceği kaydedildi.
70 derecede pişirin
Gıdalarla temas edecek tüm yüzeylerin ve aletlerin yıkanması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Mutfaklar sinek, böcek ve diğer hayvanlara karşı korunmalı. Mikroorganizmalar ellerle, giysilerle, kullanılan araçgereçlerle gıdaya taşınır ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olur" denildi. Duyuruda, pişmiş gıdalarla çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının ayrı tutulması, pişmiş ve çiğ gıdaların birbirinden ayrı kaplarda muhafaza edilmesi gerektiği vurgulandı. Başta et ve deniz ürünleri olmak üzere çiğ gıdaların sularının tehlikeli organizmalar içerebileceği, bu mikroorganizmaların gıdaların hazırlanması ve saklanması sırasında diğer gıdalara geçebileceği ifade edilen duyuruda, bu ürünlerin en az 70 derecede pişirilmesi halinde organizmaların öleceği kaydedildi.