Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Mustafa Kendirci, özellikle 0-2 yaş gurubundaki çocuklarda yaz aylarında sık görülen ishalin, hızlı sıvı kaybı nedeniyle ölümlere neden olduğunu, uzadığı zaman da beslenme yetersizliği ve büyüme geriliğine yol açtığını söyledi. Kendirci, enfeksiyonlara bağlı ishallerde de hem çevre hem de kişisel temizlik koşullarının iyi olmamasının hastalık oluşumun kolaylaştırdığını belirtti.
Gereksiz antibiyotik kullanımı
Prof. Dr. Kendirci, özellikle 1 yaşa kadar çocuklarda unlu ve nişastalı besinler almanın, beslenme bozukluğuna neden olarak bağırsaklarda sulu dışkılamayı artırdığını belirterek, şöyle devam etti: "İshalli çocuklara, (ishali artırır) endişesiyle su ve sulu besinlerin verilmemesi, doktorlar arasında poliklinik düzeyinde zaman yetersizliği nedeni ile ağızdan sıvı tedavisi üzerinde durulmadan antibiyotik ve antidiyareyik içeren ilaçların yazılması, hastaneye yatırılan hastaların çoğuna damardan sıvı tedavisi uygulanması, ishalin uzamasına, ağırlaşmasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır." Kendirci, ishalli çocuğa gereksiz verilen antibiyotiklerin de iştahı azalttığını, bağırsak florasını bozarak ishal süresini uzatabileceğini kaydetti.
Pirinç suyu, patates ve yoğurt tüketin
İshal olan çocuklara şekerli gıdaların az verilmesi gerektiğine işaret eden Kendirci, şunları söyledi: "Katı gıdaları alabilen çocuklara verilecek pirinç suyunda bulunan amino asitler bağırsaklarda hasarın düzelmesini hızlandırmaktadır. Patates haşlanarak yedirildiğinde bileşimindeki nişastanın su tutucu özelliğinden dolayı ishalli hastalara faydalıdır. Yoğurt ile karıştırılması çok daha iyi sonuç vermektedir. Yoğurtta laktoz (şeker) miktarı fermantasyon ile yüzde 20 azalmaktadır. Özellikle ayran olarak içilmesi su gereksinimini de karşılamaktadır."
Gereksiz antibiyotik kullanımı
Prof. Dr. Kendirci, özellikle 1 yaşa kadar çocuklarda unlu ve nişastalı besinler almanın, beslenme bozukluğuna neden olarak bağırsaklarda sulu dışkılamayı artırdığını belirterek, şöyle devam etti: "İshalli çocuklara, (ishali artırır) endişesiyle su ve sulu besinlerin verilmemesi, doktorlar arasında poliklinik düzeyinde zaman yetersizliği nedeni ile ağızdan sıvı tedavisi üzerinde durulmadan antibiyotik ve antidiyareyik içeren ilaçların yazılması, hastaneye yatırılan hastaların çoğuna damardan sıvı tedavisi uygulanması, ishalin uzamasına, ağırlaşmasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır." Kendirci, ishalli çocuğa gereksiz verilen antibiyotiklerin de iştahı azalttığını, bağırsak florasını bozarak ishal süresini uzatabileceğini kaydetti.
Pirinç suyu, patates ve yoğurt tüketin
İshal olan çocuklara şekerli gıdaların az verilmesi gerektiğine işaret eden Kendirci, şunları söyledi: "Katı gıdaları alabilen çocuklara verilecek pirinç suyunda bulunan amino asitler bağırsaklarda hasarın düzelmesini hızlandırmaktadır. Patates haşlanarak yedirildiğinde bileşimindeki nişastanın su tutucu özelliğinden dolayı ishalli hastalara faydalıdır. Yoğurt ile karıştırılması çok daha iyi sonuç vermektedir. Yoğurtta laktoz (şeker) miktarı fermantasyon ile yüzde 20 azalmaktadır. Özellikle ayran olarak içilmesi su gereksinimini de karşılamaktadır."