11 Ekim 2004 Pazartesi 00:00
173 Okunma
İshalin baş sebebi antihijyenik besinler
Dr. Alptekin Ofluoğlu, ishaldeki en büyük etkenin mikroplu besinlerin tüketilmesi olduğunu söyledi

Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Alptekin Ofluoğlu, 2004 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında toplam 7 bin 38 kişide ishal vakası görüldüğünü ve ishaldeki en büyük etkenin mikroplu besinlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. İshal vakalarında herhangi bir salgın durumunun sözkonusu olmadığını, ancak yine de vatandaşların özellikle tükettikleri besinlerin temizliğine dikkat etmesi gerektiğini belirten Dr. Ofluoğlu, son 3 aylık dönemde 89 dizanteri vakasının da görüldüğünü kaydetti. Dr. Ofluoğlu, ishalin bulaşma yollarının başında mikroplu besinlerin yenmesi olduğunu ifade ederek, özellikle çocuk ve yaşlıların bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu. Ham meyvelerin aşırı miktarda yenmesiyle birlikte ishal vakasını artırdığına işaret eden Dr. Ofluoğlu, "Yağlı yiyeceklerin bolca tüketilmesi ishalin nedenleri arasında gösterilebilir. Mikroplar vucuda kirli eller, yı~|~kanmadan yenen sebze ve meyveler, çöpler, kara sinekler ve temiz olmayan su tüketilmesi ile bulaşır. Belirtileri ise başlangıçta kramp tarzında karın ve mide ağrıları, bulantı, kusma, bol bol sulu ve bazen balgamlı dışkı, ilerledikçe baş ve kas ağrıları, zaman zaman ateş, halsizlik, kırgınlık ve iştahsızlık. İshalli kişiler dışkı yolu ile su ve elekrolit kaybederler. Eğer ağızdan verilen sıvılarla kayıplar karşılanmassa vucuttaki sıvı boşalır. İshalde en büyük tehlike budur" dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100