Bu haber kez okundu.

Karpuz ye, kanserden korun
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu bildirildi

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Uzman Diyetisyen Betül Çiçek, karpuzun kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyve olduğunu söyledi. Ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun bol miktarda tüketilmesini tavsiye ettiklerini belirten Çiçek, şu bilgileri verdi: "Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Laykopen maddesi antioksiden özelliği nedeniyle serbest radikaller denilen toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller."

Kalkan görevi yapıyor

Çiçek şöyle devam etti: "Zararlı toksinlerin doku ve organlara bağlanmasını engelleyen laykopen, doku ve organlara kendisi bağlanarak zararlı maddelere karşı ko~|~ruma görevi üstlenir. Kanser çeşitlerine yol açan en büyük sebeplerden biri ise doku ve organların zararlı maddelerden hasar görmesidir. Bu zararı önleyen karpuz ise kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir. Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen unsurların başında A ve E vitaminleri gelmektedir. Karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğu ise A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazladır."
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100